Скок в неизвестното

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Илюстрация

Увеличаване

Смаляванеа>

Още по темата

Краят на една епоха

Сбогуването с 2.4-литровите двигатели изравнява силите във Формула 1

15 мар 2013

Съперниците на Себастиан Фетел гледат към откриващата сезона Гран при на Австралия с надеждата да разбият монопола на неговия „Ред бул“ от последните три години във Формула 1. Състезанието на пистата „Албърт парк“ обаче може да даде подобаващ тон на сезон, в който няма сериозни технически промени и битката в челото, изглежда, ще бъде изключително оспорвана.

Предсезонните тестове рядко дават основания за достоверна прогноза, а сега имаше категорични знаци, че нито „Ред бул“, нито някой от другите водещи тимове като „Ферари“, „Макларън“, „Мерцедес“ и „Лотус“ имат потенциала за отличаваща се доминация през сезона. Това дава сериозни надежди за разбиване на монопола на шампионите, въпреки че според специалистите австрийците прикриват истинското си темпо и в дългосрочен план ще запазят предимството си от края на миналата година.

„Тестовете не бяха толкова решаващи, колкото в предишни години, така че пристигаме в Мелбърн, без да знаем реално къде сме и какво ще се случи. Според мен обаче това прави нещата по-вълнуващи“, обясни Фетел, който през новия сезон ще преследва титлата с болид под името „Гладната Хайди“.

Пилотът на „Ред бул“ е умерен в прогнозите си и както повечето свои колеги очаква близка битка. „През миналата година беше много оспорвано и не очаквам да има някаква промяна. Ако не друго, то сега разликите ще са още по-малки, така че ще бъде ключово да се взима максимумът във всяко състезание. Започваме от нулата и всички са с равни шансове. При нас няма напрежение. Предстои ни дълга битка и съм мотивиран да вляза за победа в нея“, допълни Фетел, който ще преследва рекорда на Хуан-Мануел Фанджо и Михаел Шумахер от четири поредни титли и би станал първият, спечелил ги преди навършване на 30-годишна възраст.

Трудни прогнози

Голяма част от останалите 21 пилоти на стартовата решетка обаче не са съгласни с мнението на германеца за предстоящо равенство през сезона, но са съгласни, че стартът в неделя ще бъде като скок в неизвестното. Сред тях е и основният съперник на Фетел от последните две години Фернандо Алонсо. „В момента никой не знае кой ще спечели старта в неделя. Задавате ни въпроси, на които тестовете така и не отговориха. Може би няма да повторим седемте различни победители в първите седем състезания от миналата година, но ще бъде заплетено“, обясни пилотът на „Ферари“.

За разлика отпреди година сега двукратният световен шампион завърши тестовете с усмивка заради напредъка на Скудерията по развитието на новия болид спрямо предходния, изоставащ с 1,5 секунди в Австралия. „Трудно е да се каже кой от водещите пет отбора има предимство от две или три десети, които да му донесат победата. Сега е трудно да се избере фаворит. Но за нас няма да е трудно да започнем по-добре от миналата година. Ще е трудно да започнем по-слабо. Пристигаме в Мелбърн с пълния 100-процентов потенциал на болида. Надяваме се, че ще сме достатъчно конкурентни“, допълни Алонсо.

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

В същото време в екипа на „Макларън“ се надяват да са преодолели проблемите си от тестовете и ще търсят достойно представяне на „Албърт парк“. Победителят от миналата година Дженсън Бътън не беше прекалено песимистичен за шансовете на тима си и го обясни с късния напредък в работата по болида. „Ако се състезавахме в Барселона, тогава бих се притеснил за възможностите ни да спорим с останалите. Но сега сме в Мелбърн и ситуацията ще е различна. Времето и асфалтът тук са различни, а и в последния изпитателен ден открихме нещо по настройките. Вече разбираме много добре болида и това ме прави по-уверен“, обясни англичанинът.

Бътън очаква агресивният дизайн на новия „Макларън“ да се отплати на екипа на по-късен етап, когато бъдат уточнени множеството области, в които екипът ще търси развитие. „Геометрията на нашия автомобил е много по-различна от тези на останалите, аеродинамиката ни действа различно. Винаги е трудно, когато правиш големи промени. Няма да ни помогнат толкова в първото състезание, но ще ни дадат предимство в развитието с напредъка на сезона“, смята той.

Приятните изненади Отборът на „Мерцедес“ направи приятно впечатление с темпото си в Барселона, където Нико Розберг записа най-доброто време за целите изпитания. Всички погледи са вперени в екипа заради представянето на Люис Хамилтън, който премина при германците след 13 години в родния „Макларън“. Изпълнителният директор на отбора Рос Браун е убеден, че тимът вече разполага с най-добрия тандем на стартовата решетка. „Нико вече се доказа срещу Михаел Шумахер. Сега ще има нов маркер за сравнение в лицето на Люис и очаквам те да бъдат много равностойни. Съревнованието им ще ги мотивира един друг“, допълни англичанинът.

Според него Хамилтън вече се е вписал добре в екипа. „След оттеглянето на Михаел остана голяма дупка, която Люис запълни перфектно. Той има собствен стил и начин на работа, който освежи тима“, допълни Браун.

От Кими Райконен се очаква да има още по-сериозна намеса в битката за титлата, въпреки че навъртя само 259 обиколки в предсезонните тестове с „Лотус“. „През 2012 г. имахме добра скорост, но не можехме да се борим за шампионата. Ако сега сме постигнали малък напредък с болида, запазим постоянството си и запишем няколко по-добри резултата в началото, тогава ще имаме много по-добри шансове“, каза финландецът.

Уикендът за Гран при на Австралия ще започне с петъчните свободни тренировки от 3.30 и 7.30 часа. Квалификациите за място са в събота от 8.00 часа, а в неделя по същото време ще угаснат червените светлините за старта на новия обещаващ сезон във Формула 1.