Кукенхоф – най-красивата пролетна градина

5
Добави коментар
dimoavenue
dimoavenue

Кукенхоф – най-красивата пролетна градина

Виждали ли сте някога повече от 7 милиона лалета, нарциси, зюмбюли и други пролетни цветя, нацъфтели вкупом?

Ако не сте, всяка пролет имате възможността да посетите най-красивата пролетна градина в света, където ще ви очароват над 32 хектара невероятни градини с ароматни цветя и 100 прекрасни произведения на изкуството. Градината Кукенхоф е наистина уникална и в продължение на над 60 години е вдъхновение за най-красивите снимки.

Кукенхоф има и честта да се слави като най-голямата цветна градина в света. Всяка година милиони луковици се засаждат на ръка, за да образуват необикновени алеи от разноцветни лалета, зюмбюли, нарциси, лилии, гербери и орхидеи.

Keukenhof в превод означава „зеленчукова градина” и е кръстена на билковата градина от кухнята на замъка на Jacoba van Beieren. Разположена е в южната част на Холандия, близо до град Лис, между Амстердам и Хага.

Паркът се облагородява и поддържа от далечния 15-ти век, когато е проектиран.

През 1949г. цветната градина е официално открита от кмета на Лис, когато е било и първото цветно изложение, имащо за цел да позволи на цветарите да  представят своите хибриди и така да се подпомогне износа на Холандия. Оттогава изложението се провежда ежегодно.

Освен основната градина има още седем градини, наречени „Вдъхновяващи градини”. Често посетителите на градината са изкушават и да се качат на колело, за да разгледат цветните полета, които заобикалят градината. Освен това в парка се провежда и цветно шоу, парад на цветята, както и семинари с полезни съвети за любителите фотографи.

В парка може да видите още водна градина и стари запазени сортове растения, които не се срещат другаде по света.

Интересно е, че паркът работи само два месеца в годината. През останалото време от годината градините се аранжират и поддържат.

Информация за цените, условията за посещение и организираните събития може да откриете на официалния сайт, където може да се насладите и на по-обширна галерия от красиви снимки и клипчета: www.keukenhof.nl.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet