Барети иззеха 10 000 антични монети

3
Добави коментар
mignews
mignews

Служители на ГДБОП са иззели културно-исторически ценности при акция в София и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 1 март властите в Унгария са задържали двама български граждани на границата с Австрия. Н. Ж.на 64 г. от София и 39-годишния Н. Н. от Ловеч при опит на незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности. По данни на експерти стойността на иззетите ценности възлиза на около 150  000 евро.

В хода на разследването е било установено, че ценностите произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки. Спецполицаите у нас са претърсили три адреса на територията на София и Ловеч, обитавани от задържаните. Иззети са множество произведения на изкуството и четири старинни икони.

Открити са около 20 средновековни монети /сребърни и бронзови/, три антични пръстена, шест антични геми с различни изображения, четири средновековни обеци, уникална стъклена торква, връх на стрела, камбанка, два оловни печата, три старинни грамоти,  представляващи интерес за държавния архив, старинен свитък с арабски надпис, две старопечатни книги, четири отличителни знака на Министерството на отбраната и МВР, над 12 ордена от времето на българските царе Фердинанд и Борис Трети. Образувано е досъдебно производство.