Двама изнасят незаконно ордени на Борис ІІІ и Фердинанд и други богатства за 150 000 евро (видео)

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Богатства за около 150 000 евро иззеха служители на ГДБОП на три адреса в София и Ловеч. Изчисленията са на експерти, които пресмятат щетите.

Ценностите са с висока материална, художествена и културно-историческа стойност, поясниха от МВР. Това са: към 20 средновековни монети (сребърни и бронзови), три антични пръстена, шест антични геми с различни изображения, четири средновековни обеци, уникална стъклена торква, връх на стрела, камбанка, два оловни печата, три старинни грамоти, представляващи интерес за държавния архив, старинен свитък с арабски надпис, две старопечатни книги, четири отличителни знака на Министерството на отбраната и МВР, над 12 ордена от времето на българските царе Фердинанд и Борис III, както и четири икони.

Ценностите са открити при претърсване на три обитавани адреса на Н.Ж. (64) от София и Н.Н. (39) от Ловеч в двата областни града.

До спецакцията се стигнало, след като на 1 март унгарските власти задържали двамата български граждани на границата с Австрия. Ловчанлията е криминално проявен за притежание и трафик на културни ценности, член на Национална федерация по Металдетектинг.

Двамата с Н.Ж. били заловени при опит на незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности.

В хода на разследването било установено, че ценностите произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки.

Образувано е досъдебно производство. Н.Н. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Действията по разследването продължават.

  

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти