Най-красивите плажове в света – Част втора

6
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Редом с водопадите, плажовете са най-впечатляващите природни феномени. Златистият пясък и тюркоазно сините води са достатъчни да накарат всеки човек да въздиша. Има обаче някои плажове, които носят титлата Най-красиви плажове в света. С какво най-красивите плажове се различават от останалите? Може би най-добрата реклама на плажовете са филмите и кино продукциите, снимани на тях. Другата причина се крие в чисто природната им красота, привличаща погледа на посетителите и каращи ги да се връщат отново и отново на тях. В първата статия Най-красивите плажове в света ви разказахме повече за Копакабана в Бразилия, Канкун в Мексико, Уайкики и Саут Бийч – и двата в САЩ. В настоящата ще акцентираме върху Югоизточна Азия и най-красивите й плажове. Ще отбием до Австралия и Френска Полинезия, както и до Карибския басейн.

 

Острови Пи Пи, Тайланд

Започваме с островите Пи Пи в Тайланд. Островите са един малък тропически рай в Андаманско море, близо до известния остров Пукет. Най-големият остров от групата, Ко Пи Пи Дон, е и най-посещаваният. На острова няма никакви хотели или курорти, както и други  големи туристически постройки. Това значително е спомогнало, за да не бъде навредено на природата на острова и той да запази красотата си. В края на миналия век на по-малкият остров, Ко Пи Пи Лий, е сниман филмът Плажът, с участието на Леонардо ди Каприо. Филмът предизвиква фурор и плажовете на Пи Пи бързо стават топ атракция за посетителите. За да бъде един плаж сред най-красивите плажове в света му трябва не само природа, но и доста реклама. Островите Пи Пи получават точно този тласък чрез филма Плажът. След цунамито от 2004-та година, островите Пи Пи са сериозно засегнати като са разрушени почти всички постройки. Това е сериозен удар върху туризма в региона и в Тайланд като цяло. Въпреки пораженията, Пи Пи бързо се възстановява и скоро отново приема туристи.

 

Тенерифе, Канарски острови

Канарските острови са част от територията на Испания и се намират в Атлантическия океан, до бреговете на Африка. Произходът им е вулканичен, така че не очаквайте навсякъде златист пясък, а на места тъмен и дори черен. Това се дължи на базалта и другите минерали,изхвърляни от вулканите в миналото. Подобни плажове има навсякъде в Индонезия – например остров Бали. Архипелагът на Канарските острови е популярна туристическа дестинация, а най-известният остров е Тенерифе. Тенерифе е и най-големият от островната група. Островът е посещаван годишно от около 5 милиона туристи, а плажовете му са достъпни през цялата година, заради благоприятния климат. Тенерифе има едни от най-красивите плажове в света, а заедно с това към вашата почивка може да прибавите и разглеждане на старинната архитектура в испански стил.

 

Боракай, Филипини

Отново се връщаме в Югоизточна Азия. Боракай е малък остров, разположен на малко над 300 километра южно от столицата Манила. Островът е една от най-посещаваните дестинации в Филипините и е известна сред туристите със своите прекрасни плажове. За разлика от Тенерифе, пясъкът на Борокай е снежнобял. Несъмнено, островът има едни от най-красивите плажове в света. И няма как да е по друг начин – светлосинята, тюркоазна вода почти напълно се припокрива с белия пясък. Палмите, с които е осеян тропическия Боракай само допълват идилията!

 

Раят за сърфистите, Австралия

Раят за сърфистите е разположен на източното крайбрежие на Австралия, в град Гоулд Коуст. Плажът е известен сред сърфистите и предпочитана от тях дестинации за каране на сърф. Като цяло, Австралия е сред най-популярните места за каране на сърф и този плаж е един от многото, но се е наложил над останалите в съзнанието на туристите. Плажът е лесно разпознаваем и заради небостъргачите, издигащи се до крайбрежието. Раят на сърфистите е основната туристическа атракция в града и носител на престижни награди. Той попада в класацията за най-красивите плажове в света на Travel Channel. Другата награда е „Най-чист плаж в Куинсланд, Австралия, за 2006-та година.

 

Най-важното нещо за плажовете, както и за природата като цяло, е те да бъдат опазвани. Най-красивите плажове в света ни карат да се размечтаваме и да въздишаме по тяхната хубост, защото те са добре поддържани, не са замърсени, всичко това върви ръка за ръка и с природната им красота и рекламата, разбира се. България също има красиви плажове. Разликата между красивите плажове по света и тези у нас е, че в България не се полагат достатъчни усилия в поддържането им.