Розела – Rosella Избрана

2
Добави коментар
valevbg
valevbg

Розела

 

Розелата е вид австралийски папагал. Те са само един от 50-те различни вида папагали, живеещи в Австралия. Има няколко вида розели. Розелите са от рода Platycercus, което означава с широка или гладка опашка. Това са едни от най-колоритните папагали – срещат се в червен, син, зелен и жълт цвят. Розелите имат отличителни белези на бузите, като младите се разграничават от възрастните по сините бузи. Тези живи цветове ги правят популярни като домашни любимци и птици за волера. Продължителността на живота им е около 20 години.

Храна

В дивата природа, основната храна на розелите са някои видове австралийски семена и плодове като ябълки, круши и грозде. Също така ядат маруля, трева и цвекло.

Дива естествена среда

Розелите живеят в гори, по или в близост до обработваеми земи, в крайградски паркове и градини. Не се чувстват добре в австралийската пустош и се събират най-вече в крайбрежните планини и равнини. Заселване на розели може да бъде видяно в Нова Зеландия, най-вече в долината Хът, северен Дюнедин и остров Норфолк.

Розелите обичат да гнездят нависоко в по-стари високи кухини на дървета. Мъжките лесно се различават от женските: женските не са с толкова ярки цветове колкото мъжките. Малките пилета в едно люпило се излюпват за 21 дни. Женската измътва яйцата без намесата на мъжкия. Работата на мъжкия е да храни женската и малките пиленца. Малките се оперяват до 5 седмици.

Розелата получава името си от европейските заселници. Според историята, Източната розела е била открита в Роуз Хил, Нов Южен Уелс, затова получава името Роузхилски папагал. Клюнът на розелата е подобен на папагалския, а не е крив. Тази птица приема различни имена през годините, докато най-накрая днес се нарича розела.

Размер

Розелите са дребни до средни по размер птици в зависимост от вида. Достигат от 25 см. до 37 см.

Видове

Западната розела (Platycercus icterotis)е най-дребната – 25 см. При точно този вид мъжкият е червен с жълти петна по бузите, а останалата част от тялото и опашката е зелена. Женската е по-семпла, със зелена глава, червеникаво чело и жълти бузи. Коремът е зелено-червен. Черни миди завършват пернатата картина. Човката на Западната розела е бяла. Има и вариант на Западна розела с бели бузи. Подобно на женската, малките са с още по-семпли цветове от възрастните.

 

 

Пурпурната розела (Platycercus elegans)достига дължина до 36 см., като има 5 подвида. Тя е изцяло червена при някои подвидове, докато при други червеното е заменено от жълто (Platycercus elegans ssp. Flaveolus), или смесица от червено, оранжево и жълто при Аделаидската (фазанова) розела (Platycercus elegansadelaidae).

 

 

Зелената розела (Platycercus caledonicus)е най-голяма от всички розели с дължина 37 см. Отличителните белези са жълта глава, сини бузи и червена лента над човката, която е светло сива. Цветът на перата по крилете е комбинация от черно, зелено и синьо. Задницата е с маслиненозелен цвят, а опашката – зелена.

 

 

Бледоглавата розела (Platycercus adscitus)много прилича на голям папагал, който може да видите в магазин за домашни любимци. Тя е с размер 33 см., със син цвят, с изключение на горната част на гърдите и главата, които са в кремаво-жълт цвят. Опашката е синьо-черна и зелена, като отличителния белег на бледоглавата розела е червеникавата зона около ануса. Има два подвида.

 

 

Източната розела (Platycercus eximius)е една от най-красивите и най-често срещаните розели. Очароват с червената си глава и бели бузи. Гърдите са многоцветни, като горната им част е в червено и жълто, избледняващи до бледо зелено. Има някои черни пера по гърба и раменете, което придава набразден външен вид, който се различава в трите подвида и при различните полове. Към красотата на този вид ще прибавим и синкаво-белите криле и пера на опашката.

 

 

Северната розела (Platycercus venustus) е дребна, с размер 25 см., но не е толкова шарена, предимно е черна с бяло-сини петна по бузите. Има малко жълто на гърба и крилата, както и на корема, гърдите и трътката. Опашката е синьо-зелена. Човката избледнява до сиво

.