Хоопонопоно – силата на прошката

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Хоопонопоно е доказателство за силата на прошката. Хоопонопоно е практика с дългогодишна традиция, която не спира да намира последователи. Какво представлява Хоопонопоно и какво е действието му?

Хоопонопоно е практика, която местното население на Хаваи, Нова Зеландия, Полинезия и Соломоновите острови изповядва. Тя цели да донесе помирение и прошка на хората с помощта на разговори, молитви и разкаяние. В превод хоопонопоно означава „да сложиш нещата в ред“ („хо“ е равнозначно на „да“, а „поно“ на доброта, морал). Принципите, на които се основава хоопонопоно, се изразяват в няколко думи: Прости ми (за това, което съм ти причинил); Съжалявам (разкайвам се); Поемам отговорност (знам, че съм виновен); Обичам те (не искам да те наранявам); Благодаря ти (за това, че си до мен); Според местните жители грешките, които човек прави през живота си, не остават ненаказани. Тяхното натрупване предизвиква злите духове, отключва болести и проблеми, провокира спорове и неразбирателство в семейството, боговете се обръщат срещу прегрешилия.

Именно тогава се прилага и техниката хоопонопоно. Тя събира членовете на семейството, за да изгладят противоречията си и да се пречистят духовно. Важно е обаче този, който е предизвикал проблемите, да признае грешката си, за да се освободи от нея и по този начин да върне хармонията и баланса в дома.

На някои от островите хората имат други разбирания. Според тях физическите и психическите проблеми на човек са следствие от неговото поведение към другите. Или казано по нашенски, „каквото повикало, такова се обадило“. В някакъв момент всичко се обръща срещу „грешника“, за да изпита той на собствен гръб, това, което е причинил на другите. И тук идва ролята на хоопонопоно, което цели да му помогне да осъзнае грешките си и да получи опрощение.

Трета версия разказва, че когато родителите сбъркат, греховете им падат върху децата. Затова те търсят помощта на хоопонопоно, молейки за прошка, за да излекуват семейството си от болести и проблеми.

Според хоопонопоно прошка се иска от човека, който е бил засегнат, и от боговете. За ритуала е необходим човек, който да практикува техниката. Това може да е старейшината на рода, някое духовно лице или близък на семейството. Той събира отделните членове и извършва ритуала. Хоопонопоно започва с молитва към боговете и преминава към назоваване  и обсъждане на проблема. След като всеки каже какво мисли и чувства, сгрешилият трябва да се покае и да помоли за прошка. С хоопонопоно членовете на семейството заздравяват връзките помежду си и си връщат благоразположението на боговете. Любопитен факт е, че все по-често хоопонопоно се прилага и в затвори и изправителни центрове. С негова помощ престъпниците осъзнават грешката си и се разкайват.

Преди време хоопонопоно бе представено и в Европа.

23.11.2012/ Христина Спасова