Лишени ли са кучетата с купирани уши или опашки от важни средства за комуникация? Избрана

1
Добави коментар
valevbg
valevbg

Лишени ли са кучетата с купирани уши или опашки от важни средства за комуникация

 

Едно куче държи опашката си изправена, за да покаже, че е щастливо и проявява интерес, а сгъва ушите си назад, за да покаже тревога или подчинение. Когато са подрязани, то губи начин за комуникация с други кучета и дори с други бозайници.

                                              

Подрязването на ушите и опашката на кучетата е спорен въпрос и се смята от някои хора за жестоко. В някои държави тези деяния се считат за козметична хирургия и са забранени. Това е основателна причина, тъй като зрителните ориентири се ограничават по този начин. Трябва да имаме предвид и че кучетата използват ушите си, за да приемат сигнали от хората около тях.

Махането с опашка може да означава щастие, или агресия. Скоростта на махането и височината на опашката, особено когато се разглежда в комбинация с друг език на тялото, включително и позицията на ушите на кучето, е много добър показател за настроението му. Тези сигнали се предават на други кучета, животни и хора.

Опашката служи и за друга цел, която малко хора признават. Тя е предназначена, за да „носи“ кучешката миризма. Кучетата имат миризливи жлези в основата на опашките си, космите по опашката поемат миризмата на кучето, когато те махат с нея и така тази миризма се разнася във въздуха. Кучетата имат невероятно обоняние и душат въздуха, за да определят местоположението на други кучета, които познават. Разбира се това е по-ценно за глутниците вълци при лов, но също така е средство за комуникация на домашните ни любимци.

Нека разгледаме и другите цели на ушите. Когато изправя уши, кучето слуша, когато ги сгъва, предназначението на ухото е да не допуска да влезе вода в ушния канал (не е задължително да е с цел комуникация). Когато са по-дълги и клепнали, ушите са още по-ценни и се използват от кучето за улавяне на сигнали. По този начин кучето се вслушва в комуникацията между другите животни.

Причини за купиране на опашката:

Една от причините, която най-често се изтъква за купиране на опашката на куче, е че махането с опашка може да свали неща от масата например, с нея да нанася удари и т.н. на други породи просто им е купирана опашката, защото хората са установили, че „изглеждат по-добре“ без нея. Кучето няма полза от купираната опашка, освен може би, ако няма някаква травма.

Причини за купиране на ушите:

Купирането на уши се правя понякога, за да се „отвори“ естествено сгънатото ухо, за да се позволи да влиза въздух в ушния канал, тъй като то може да се инфектира ако се намокри и не се изсуши правилно. Обикновено, обаче, купирането на ушите се прави само от естетична гледна точка, за да изглежда по-царствено кучето.

Обобщение:

Като цяло, недостатъците са повече от каквато и да е причина за купиране на ушите или опашката. Както видяхме, без ушите или опашката си, кучетата са лишени от важно средство за комуникация не само с други кучета, но и с хората и други животни като цяло.