Вкусна питка с мая

27
Добави коментар
theones
theones

Вкусна питка с мая

мар 18, 2013
Рецепти

0

Необходими продукти:

 1,5 кг. брашно (или колкото поеме)
1 кубче мая
2 яйца
1 литър прясно мляко
Щипка сол
2 супени лъжици захар
Олио

 Начин на приготвяне:

 Най-напред, натрошете  кубчето мая в по-дълбока купичка и към нея добавете  малко от млякото, което трябва да е толкова топло, че да си задържите спокойно пръста в него. Към тази течност  добавете  две супени лъжици захар и брашно, колкото да се получи хомогенна смес. След това оставете  сместа да втасва. Докато втасва, пресейте в отделен съд брашно около 1, 5 килограма. Запомнете – винаги пресявайте брашното, каквото и да сте решили да забърквате, ако искате да сте доволни от резултата. Направете кладенче в брашното и там  сложете 1 чаена лъжичка захар, 1-2 щипки сол, ½ чаена чаша олио и двете яйца. Най-напред леко и внимателно, разбъркайте кладенчето, след това добавете втасалата мая, останалото прясно мляко и  започнете да омесвате самото тесто, като добавяте и брашно, колкото поеме, за да се получи меко и хубаво тесто. Сложете тестото в дълбок съд и оставете около 1 час да втасва, като задължително го покриете с кърпа.

След като тестото е втасало, го размесете отново и оттук нататък всичко зависи от Вас. Можете да го разточите на няколко кори, които да намажете с повечко разтопено  масло  и да навиете като руло, след което да нарежете и да наредите в тава. Можете да направите и няколко топки, които да подредите като цвете в тавата и така да печете. Можете да сложите и сирене в тестото. Въпрос на личен избор и предпочитание.

Задължително, на дъното на тавата, в която ще печете питката сложете малко олио и брашно, които трябва да разнесете много добре по дъното и след това да нареждате топките или охлювчетата  на питката. След като тя е готова и оформена, отгоре намажете с разтопено масло и оставете отново да втасва за около 20 минути.  Намажете с яйце и сложете да се пече!

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 9.6/10 (5 votes cast)

Вкусна питка с мая, 9.6 out of 10 based on 5 ratings

tweet

Вкусна вечеря с картофи

За красива и здрава коса се доверете на копривата!

Свързани статии

Коледна питка за…

дек 21, 2012 0

Още от тази категория

Рецепта за вкусна…

дек 19, 2014
0

Торта с бисквити и…

юли 15, 2014
0

Домашно кисело мляко

юни 17, 2014
0