Горчивият вкус спасява от астма

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 231 пъти | добавена на 18.03.2013 г.

Продукти с горчив вкус може да попречат на астматичните пристъпи, твърдят изследователи от Университета в Масачузетс (САЩ). Те открили, че употребата на храни с горчив вкус стимулират вкусовите рецептори в клетките на дихателните пътища, което стабилизира въздухопроницаемостта чрез облекчаване на мускулите.

Снимка:  marin / FreeDigitalPhotos.net

Някои горчиви храни, дори имат възможност за разширяване на клетките на дихателните пътища, това в медицината се нарича бронходилатация (за разлика от стеснение бронхоконстрикция). Авторите смятат, че тяхното откритие може да се използва като основа за създаването на нови лекарства за лечение на астма, които ще имат по-бързо и по-продължително действие с минимални странични ефекти.

Вкусовите рецептори, които в хода на еволюцията са се научили да реагират на горчивина, помагат на тялото да се получи информация за потенциално опасни храни, като развалени или отровени. По-рано учените смятаха, че тези рецептори съществуват само в определени клетки на езика. Въпреки това, през последните години, те се намират в много други клетки в целия организъм.

Рецепторите за горчив вкус върху гладката мускулатура на дихателните пътища, отпускат клетките, когато са изложени на горчиви вещества. Причината за астматичните пристъпи е само намаляване на съкращението на гладката мускулатура, което води до намаляване на дихателната проводимост и като резултат, проблеми с дишането.

Такова лекарство, което отпуска клетките на гладката мускулатура, ще бъде много полезен и ефективен лек за астма.

Етикети

астма, астматични симптоми, астматични пристъпи, лечение на астма, ,