Спешна помощ иска връщане на телефон 150

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Медиците от Спешна помощ искат връщането на телефон 150 за сигнали за бърза помощ. Това заяви председателят на Асоциацията на работещите в спешна помощ д-р Десислава Каталиева пред Дарик.

Тя уточни, че служителите, които представлява, имат сериозни проблеми с адресите, които се приемат от операторите на телефон 112. Причината била, че тези оператори не можели да разграничат кои повиквания са наистина спешни и кои не са. Това пък, от своя страна, водело до загуба на ресурс и сериозни конфликти с пациентите.

„Възникват грешки при приемането на адресите – време, което безсмислено се губи. Другият сериозен проблем, заради който ние искаме да се върне телефон 150, е следният: преди, когато възникваха конфликти по адресите, се свързвахме с нашата централа и те веднага изпращаха полиция. А сега процедурата през 112 е изключително забавена. Те подават информация до СДВР, после от СДВР – до съответното РУП, и така полицията пристига 20 минути след като е възникнала необходимост от нейното присъствие на адреса“, обясни Кателиева.

От своя страна, изпълнителният директор на Националната система 112 Стоян Граматиков заяви, че 50 на сто от всички сигнали на този телефон са медицински. Според него обаче евентуалното възстановяване на телефон 150 би било крачка назад и отдалечаване от развитите европейски държави.

“В редица държави има подготовка да се минава към единен телефон, защото многото телефони объркват хората. Трябва да помнят всеки един телефон за какви услуги е. Има и много други предимства – например телефон 112 има локализация, ние можем да преценим дали човекът подава фалшив адрес”, обясни Граматиков. 

loading…