Вредните навици на децата

19
Добави коментар

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Съществуват някои навици в детска възраст, които могат да навредят много на вашето дете. Тези навици често остават неразпознаваеми за много родители и накрая се налага да бъдат лекувани само пораженията. Както се досещате, това довежда до множество затруднения, както емоционални за родителите и детето, така и финансови. Ето защо ще ви запознаем с някои от най-разпространените, за да наблюдавате внимателно своето дете и да вземете мерки, колкото се може по-рано.

 

Първият много чест навик при децата е смученето на палеца, който продължава след 4-та – 5-та година. Малките бебета и деца го правят, защото така си създават комфорт и чувство на сигурност. Въпреки това, ако се наблюдава много често или дори постоянно и продължава след 4-5 годишна възраст, то рискът от сериозни изменения в зъбите и челюстта е много голям.

 

Този навик може да доведе освен до криви зъби и проблем в развитието на челюстта, така и до проблеми с говора на вашето дете. За щастие повечето деца спират спонтанно да си смучат палеца, докато навършат 4-5 години, но пък е добре вие да не чакате до тогава, за да не стане не просто рефлекс, но и навик.

 

Един от начините е да покажете на вашето дете, ако е на подходящавъзраст, кое е правилно и кое не. Похвалете го и го наградете, когато започне да ви слуша, тъй като, по този начин се създава положителен рефлекс, който с постоянство може да се стане много траен.

 

Разкажете на любимото си дете за Феята на зъбките, която сбъдва желания, в случай че зъбчетата бъдат чисти и здрави. Феята може да направи едно голямо чудо, като запази за дълги години падналото зъбче заради съдържащите се уникални клетки, наречени стволови. Другото, което е възможно да направите, за да спрете този навик е да му създадете чувство на сигурност с помощта на играчки, които да гушка или да му обръщате повече внимание, но не прекалено.

 

 

Още един често срещан навик при децата е смученето на долната устна, което може да доведе до сериозни лицево-челюстни и зъбни проблеми. Ето защо е добре да наблюдавате своето дете и ако забележите подобно действие да не чакате, а моментално да вземете мерки за отстраняването му. Ако посочените решения при смученето на палец не свършат работа за отстраняването на вредния навик на смучене на долната устна, то консултирайте се с вашия педиатър.

 

Понякога децата могат да смучат и своя език, което също може да доведе до неприятни изменения в позицията на зъбите и челюстта.

 

Един не толкова известен навик, който може да повлияе негативно на развитието на челюстите и подредбата на зъбите е така нареченето инфантилно гълтане. По принцип то представлява нормален начин на преглъщане за малките деца, докато навършат 6 годишна възраст. Но след това се приема за проблем, на който трябва да се намери решение. Чести причини за него могат да бъдат – смученето на пръст, прекалено голям език, големи сливици, алергии и други. Ето защо ако забележите този проблем е необходимо веднага да се обърнете към педиатър.

 

 

Снимки: Ambro, David Castillo Dominici, Phaitoon FreeDigitalPhotos.net