Биоземеделие, био продукти, био храни, екология, здраве

27
Добави коментар
ravgroup
ravgroup

Filed Under: Екология on March 19, 2013

Уникален човек и природозащитник, изключително забавен автор, кумир от детството на много хора (включително и на мен), Джералд Даръл е явление.

Предлагам ви малко цитати от него:

Наследили сме невероятно красива и сложна градина, но по-тревожното е, че сме били ужасяващо лоши градинари. Не сме си направили труда да се запознаем с най-простите принципи на градинарство. Пренебрегвайки своята градина, ние натрупваме за себе си – и то в ​​не много далечно бъдеще – условията за световна катастрофа, ужасна колкото атомна война; но го правим с цялото скучно самодоволство на глупаво дете, кълцащо Рембранд с чифт ножици. Продължаваме, година след година, по целия свят, да създаваме прашни долини и ерозията, да изсичаме горите и експлоатираме пасищата, да замърсяваме с промишлени отпадъци една от нашите най-жизненоважни стоки, водата, и през цялото време се размножаваме със свирепостта на кафявия плъх; а после се чудим защо няма достатъчно храна, която да стигне за всички. Стоим настрана от природата, като се мислим за самия Бог. Това винаги е било опасно положение.

“Двама в степта”

Няма първи свят и трети свят. Има само един свят за всички нас да живеем и да се наслаждаваме в него.

Въведение към State of the Ark от Лий Макджордж Даръл

Постепенно магията на острова се спуска над нас, леко и полепващо като цветен прашец. Всеки ден имаше своето спокойствие и безвремие, и ти се приисква никога да не свърши. Тъмната кожа на нощта се отлепва и нас ни очаква нов ден – бляскав и цветен – като детска рисунка и със същия оттенък на нереалност.

“Моето семейство и други животни”

Погледнете го по този начин. Всеки, който е получил никакво удоволствие от живота, трябва да се опита да даде нещо от себе си. Животът е като превъзходна храна и светът е метр д’отел. … Радвам се да се дам нещо в замяна, защото съм бил така изключително щастлив и съм получил такова голямо удоволствие от него.

Цитирано от Дългас Ботинг в неговата книга “Джерълд Даръл: Авторизирана биография”

Вижте още: