Папата смени златния пръстен със сребърен

1
Добави коментар

Ватикана. В Деня на Св.Йосиф папа Франциск се възкачи официално на Светия престол.

Около милион поклонници се стекоха в Рим за церемонията тази сутрин. Присъстваха 132 делегации, държавни и правителствени глави, както и религиозни водачи. Там бе и държавният ни глава Росен Плевнелиев. До него стоеше президентът на Бразилия Дилма Русеф. Православният свят бе представен от константинополския Патриарх Вартоломей и московския митрополит.

След като обиколи площад „Св. Петър“ с открит автомобил и приветства вярващите, Франциск прие символите на папската власт. Заради пословичната си скромност папа Франциск ще има сребърен, а не златен пръстен, както предшествениците си. По негово желание и кръстът, който ще носи, също е от сребро.

Пръстенът на Рибаря по древна традиция е и печат на папата. Върху него е изобразен Свети Петър, държащ в ръцете си ключовете. Заедно с него Франциск получи и папския палиум, върху който са избродирани пет червени кръста, символизиращи страданието на Христос.

За да поздравят новия папа на церемонията дойдоха всички, които искат, включително и спорният диктатор на Зимбабве Робърт Мугабе. Втикана по традиция не кани, а приема всеки който изяви желание. Принцип, на който се базира християнската вяра. Уточнението трябваше да направи говорителят на Светия Престол в отговор на оплаквания от някои столици, че не получили покана. Най-големите делегации бяха от Аржентина и Италия. Китайското правителство обяви, че няма да изпрати представители, след като тайванският президент Ма Инцзю заяви, че ще присъства.

Заради церемонията Ватиканът бе обсаден от 3000 полицаи. По покривите имаше снайперисти, нащрек бяха и експертите по взривни устройства.

Какво каза папата четете ТУК