Държавата разкрасява имението на Галеви със 100 бона

1
Добави коментар
mignews
mignews

2/3 от парите за бедствия за 2013 г. са били похарчени още на 26 февруари

100 000 лв. държавни пари е дал Фондът за бедствия към Министерски съвет за разкрасяване на имението на прочутите дупнишки бандити Братя Галеви, които в момента са в неизвестност след като получиха ефективни присъди. Парите са дадени от бившия шеф на фонда Цветан Цветанаво на екоминистерството и са за възстановяване на екологичното равновесие по поречието на рeка Джерман в участъка от Сапарева баня до Дупница. МОСВ вече е обявило такава обществена поръчка и има избран победител „Джерман Проджект“.

В предложените от тях мерки по паркостроителство и благоустройство попада и имението на братя Галеви в село Ресилово. Други 108 000 лв. е взело ведомството на Нона Караджова за да разработи методика за оценка на риска от наводнения, макар че по европрограмите има предвидени пари за това и такава методика е изработена. Според „Преса“, на заседанието на Фонда за бедствия на 26 февруари, Цветан Цветанов ударно е дал 13 млн. лв. На общини, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Почти при всяко заседание на комисията по бедствия МВР и военните получават пари. През февруари 2013 г. например хората на Цветанов са получили от фонда 813 000 лв. От тях 450 000 лв. са за унищожаване на индивидуални средства за защита, 13 000 лв. – за унищожаване на препарати за йодна профилактика с изтекъл срок на годност, а други 350 000 лв. са за същото – за „събиране, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци“, генерирани в Дирекцията за противопожарна безопасност.

Министерството на отбраната пък е получило одобрение за над 2 млн. лв. 650 000 лв. са за унищожаване на снети от употреба боеприпаси, които се съхраняват в артилерийските бази на армията. Не са посочени нито количествата, нито базите. Други 432 999 лв. са за покриване на разходи по неутрализиране на невзривени боеприпаси при инцидента в складовата база на „Берета Трейдинг“ край село Лозенец. 376 000 лв. струва гасенето на пожари в общините Елхово и Тополовград. 375 000 лв. са дадени отделно за вертолети МИ-14 на ВВС, с които гасиха огъня през миналата година, и 64 784 лв. за вертолети МИ-17.