Свързват „Дружба 2” с метрото

1
Добави коментар
yApple

Кула с два асансьора и стълби да свързват „Дружба 2” с метрото при „Цариградско шосе” предлага главният архитект на София Петър Диков на инициативен комитет от живеещи в квартала. Около 1500 човека във Фейсбук групата „Метро и за Дружба 2” настояват за нормален достъп до него. Преди няколко месеца арх. Диков призна, че кварталът няма връзка с метрото и обеща алея със стълби и тунел. Предвижда се асансьорите да се движат в кула от ниската част близо до „Цариградски комплекс” и ще извозват желаещите да ползват подземната железница до нивото на бул. „Цариградско шосе”, от там хората ще вървят в пасарелка – тунел като над бул. „Малинов” в „Младост 1”.Кабините ще събират поне 12 човека като така вътре ще могат да влизат хора с увреждания и майки с детски колички. Като излязат от пасарелката, на нивото на „Цариградско” ще има алея, широка 3 м. По нея желаещите да ползват метрото ще минават зад хотела, после покрай „Интер експо център” ще излизат на тротоара, а оттам ще влизат в станция 19. Така те ще ходят пеша около 260 метра. „Проектът със стълбите и двата асансьора ще струва на кметството около 370 000 лв. Това е най-евтиният вариант за връзка между „Дружба 2” и метрото”, уточни главният архитект на София.

От общината се надяват фирмата собственик на склона между „Дружба 2” и „Цариградско шосе” да не иска пари за отчуждаване.
Теренът е зелен пояс и не може да се строи. Ако частникът се съгласи, председателят на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева ще внесе доклад за проекта до края на месеца и през април той може да бъде приет, а след няколко месеца асансьорите да заработят.
Другият вариант за връзка на „Дружба 2” с метрото е в тунела, който сега се строи в посока летището, да се направи вход при блокове 220 – 221. До две седмици от „Метрополитен” трябва да обявят дали има техническо решение за него. Според арх. Диков
тунелът може да се раздели на две нива.

На долното да са влаковете, а над тях хората да вървят до метростанцията на „Цариградско шосе”. Той обаче може да е готов след 2 г., когато бъде пусната следващата станция – между „Дружба 1” и „Дружба 2”. Тогава трябва да е довършено и продължението на улица „Обиколна”, което да води до тунела. Предвижда се и бул. „Копенхаген” да стигне „Цариградско шосе”, а мостът над автоборсите в Горубляне ще бъде ремонтиран. По „Копенхаген” може да минава довеждащ транспорт от края на „Дружба 2” до метрото при „Интер експо център”. /БЛИЦ