Първа помощ при запек

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 1149 пъти | добавена на 19.03.2013 г.

Механични нарушения в перисталтиката, познати като „запек“ на червата се предизвикват от различни продукти и паразити. Като първа помощ може да се правят специални упражнения.

Коремен масаж

Често при слаба перисталтика помага масаж на стомаха. Масажът се извършва в изправено или легнало положение. Често с негова помощ  дори и при хроничен запек може да доведе до нормални движения на червата.

Първият метод: с дланта на дясната ръка се правят кръгови движения по посока на часовниковата стрелка (само по протежение на дебелото черво). Масажът трае около минута. Не бива да се прилага натиск.

Снимка:  Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net

Вторият начин: дланите на двете ръце едновременно да масажират от ребрата до пубиса. Ръцете се движат като че ли са двете страни на равностранен триъгълник с върх в пибуса. Масаж за около минута само в една посока – от горе на долу.

Третият метод: дясната ръка гали от слънчевия сплит към пубиса. Лявата ръка е удобно да се постави на правото. Масажирайте отгоре надолу, за минута.

Четвъртият метод: интензивен масаж с палци засягащ сигмоида. За да направите това, с два или три пръста обхващате площа засягаща сигмоида от лявата страна на корема под пъпа. Масажирайте с кръгови движения, без да движите пръстите си. Налягането трябва да падне точно на сигмоида. Импулсите се разпространяват от сигмоида, и след 1-3 минути масаж обикновено възниква позив.

Йога упражнения, бягане, ходене с високо темпо с дълбоко дишане, плуване, ски, гимнастика за ставите – всичко по желание. Един час на ден активно движение – е много много малко. Всяко натоварване, особено ако в него участват коремните мускули и мускулите на гърба, увеличават перисталтиката, дейността на червата, коригирана при намален тонус и спазми. За най-добри резултати, преди занятие да се изпие чаша с топла вода.

Зелен чай

Много добре за нормалното функциониране на червата е зеления чай. Казват, че дори е успял да излекува дизентерия за два или три дни, винаги използвайте силна отвара. Отлично средство- ябълковия оцет.

Етикети

чревна перисталтика, черва, запек,