Пак яко меле в украинския парламент

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Яко меле е станало за пореден път в украинския парламент. Боят се заформил след произнесена реч на руски език от трибуната. Разправията започнала между депутати от националистическата партия „Свобода” и Партията на регионите. Екшънът се развил докато лидерът на „Свобода” Олег Тяхнибок говорил от трибуната, предава АП.

Напрежението в злата ескалирало заради спор около това дали може и трябва да се използва руски език в парламента.
Малко преди боя лидерът на Партията на регионите Александър Ефремов произнесъл реч на руски език.

Членовете на партията „Свобода” освиркали речта на Ефремов и започнали да викат, че искат да се говори на украински, а след него говорил Тяхнибок.

Когато той започнал, членовете на Партията на регионите го освирквали с: „Фашист!”. Както е известно, членовете на партия „Свобода” многократно са предупреждавали, че ще блокират трибуната, ако се говори на руски език.

Припомняме, че през лятото на 2012 година Украйна прие закон за руския език, който бе прието да е със статут на регионален език за местата, където той е майчин език на най-малко 10% от населението.

Законът позволява парламентът, правителството и други правителствени и изпълнителни тела да публикуват техните си решения на регионалния език. Също така телевизионните компании могат да излъчват предаванията на друг език. Украинският език си остава официален.