Къде по света се пие най-много?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Руснаците са известни любители на водката, българите – на ракията, гърците – на узото, мексиканците – на текилата. Но кои пият най-много?

Ако си мислите, че това са братушките, се лъжете.

CNN прави интересна класация на топ 10 на най-пиещите нации по света и представя определени техни навици.

Великобритания

Английските пъбове са магнит за чуждестранните посетители не по-малко, отколкото за местните. Като се има предвид известната консервативност на британците, може би е логично те да имат нужда от нещо, което да ги поразчупи малко.

А именно – ейл (бира от малц, ферментираща при по-високи от стандартните температури).

Класика: Една хубава халба с горчив, традиционен ейл.

Изтрезняване с: Английска закуска в пълния ѝ блясък.

Китай

Китайският бесен икономически растеж води до огромна консумация на гориво, стомана и други суровини от страна на населението. Може смело да се каже, че същото важи и за пиенето на алкохол.

С изключение на богаташите, залагащи на изискани вина, уискита и други, по-бедните граждани се придържат към огнените зърнени ликьори.

Класика: Баиджу, местен алкохол.

Изтрезняване с: Конджи, особена супа, която е като каша.

Русия

Е, няма как без нея. Всеизвестно е, че руснаците не са въздържатели – пиенето е част от бита в огромната държава. Относно Русия винаги можем да си позволим да сме лаконични, а именно…

Класика: Водка

Изтрезняване с: Водка

Франция

Французите понякога го играят много изтънчени и сумтящи относно алкохолните навици на Европа. Въпреки това ястие без вино е рядко срещана гледка във Франция. Нещо характерно – французите се придържат към алкохола родно производство, рядко залагат на чужди реколти.

Класика: Френски вина.

Изтрезняване с: Френска лучена супа.

Еквадор

Ето ни и в Южна Америка. Еквадорците разполагат с местен ликьор, чието второ име е „махмурлук в бутилка“. Жамирът е евтин сок, извлечен от захарна тръстика, който ще ви удари директно в главата по неприветлив начин.

В Еквадор има особен етикет при пиенето. Трябва да изчакате задължително да бъде вдигнат тост, и чак тогава може да пиете. След това вече всеки може да пие тогава, когато си поиска…

Класика: Кристал. Друга местна смес, недейте да си мислите за шампанското – не е то.

Изтрезняване с: Еквадор е добре знаен със своето кафе… но в случая може да пробвате и с чай Орегано.

Какво пият австралийците вместо бира? Какво общо имат бананите или киселите краставички с изтрезняването? Кои са останалите пет „пиянски“ нации, вижте при Econ.bg.