Georgia Aquarium – най-големият аквариум в света

74
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Най-големият аквариум в света се намира в Атланта, Джорджия и е дом на 100 – 120 хиляди животни, представляващи 500 вида в 8.5 милиона галона вода. Басейна има 60 различни местообитания с 12 хиляди квадратни метра витрини. За построяването му са изразходени близо 290 млн. долара.

Джорджия аквариум е резултат от въображението на предприемчивия бизнесмен Бернар Марк, който мечтаел да представи Атланта с аквариум, който ще насърчи образованието и икономическия растеж. Марк бил толкова вдъхновен от водните басейни и посетил с жена си 56 от тях в 13 страни, след което дарил $ 250 млн. за осъществяването на мечтата му. Допълнително са събрани още $ 40 млн. като корпоративни дарения, а земята върху която е изграден аквариума е била дарена от Coca Cola Company.

Водния басейн има шест отделни галерии, подредени около централен атриум – Georgia Explorer, Tropical Diver, Ocean Voyager, Cold Water Quest, River Scout и Dolphin Tales. Всяка една от тях отговаря на конкретна среда и притежава различен набор от морски представители. Тук може да видите китове, акули, пингвини, видри, електрически змиорки, скатове, морски кончета, морски звезди, раци и разнообразие на риба с всякакви размери.

Ocean Voyager е най-голямото водохранилище и притежава три четвърти от водата на целия аквариум. Тук основна атракция е китовата акула. Посредством 30-метров прозрачен тунел посетителите могат да наблюдават рибите от всички страни. Други забележителности са басейна с китове белуга и други по-малки водни резервоари, както и да се докоснете до някои от водните обитатели.

Изграждането и поддържането на такъв огромен комплекс не е лесна задача. В него работят стотици служители, които се грижат за всичко от храненето на животните до почистване на резервоарите, подпомогнати от дузини компютри, на чиито монитори се виждат нивата на басейните, температурата и изпомпването на водата, всичко което е от решаващо значение за здравето на животните и работата на системата.

Ето и някои статистически данни, които ще ви дадат по-добра представа за мащабите на работата в това гигантско съоръжение:

За да се напълнят резервоарите на Джорджия аквариум се използват 8,5 милиона галона обикновена чешмяна вода, смесена с 1,5 милиона паунда сол, за се стане тя солена.

218 помпи, 141 пясъчни филтри и 70 протеин скимери пазат водата в аквариумите чиста и обитаема. Тези помпи пречистват 261 000 литра вода на минута, а да се филтрира цялата вода в басейна е нужно около два часа.

За да съхранява храната за животните, аквариума разполага с фризер, който побира около 9000 кг храна и хладилник с обем 2700 кг.

За лечение на болни животни, Джорджия аквариум има собствена ветеринарна клиника и медицински съоръжения. В нея работят 15 души персонал, а за болните водни обитатели са предвидени 26 лечебни резервоара. Ветеринарния участък е напълно оборудван с операционна, радиографска част с ендоскопия, ултразвук и рентгенови апарат

Hobyto.com