Кравите, метанът и рибеното масло

5
Добави коментар
linlin
linlin

Този пост се намира някъде  на границата между сериозното и забавното, но в него ще стане въпрос за глобалното затопляне, 20 % -та вина на кравите и рибено масло.

Някои много сериозни учени смятат, че отделяните при храненето на кравите газове, които са преживни животни, допринасят с до 20 % към парниковият ефект, който е виновен за затоплянето на планетата. Преживните животни  имат храносмилателна система, която им позволява да използват иначе несмилаема растителна храна като я връщат неколкократно в устата си и я сдъвкват. След това обработената по този начин храна бива погълната и претърпява допълнителна обработка от микробите, които живеят в специален дял от стомаха на говедото, наречена търбух. Целият този процес предизвиква отделянето на различни газове, сред които и метан. Метанът оказва много по-силен парников ефект на атмосферата, отколкото въглеродният диоксид.

Ето няколко начина, които се опитват да намерят решение на този глобален проблем:

1. Естония облага с данък кравешкото пръцкане – Естония има идея за въвеждане на данък върху емисиите газ отделяни от домашните говеда на годишна квота

2. Има начин кравите да съкратят “емисиите” си и да спасят планетата – учени от Юнивърсити колидж в Дъблин са установили,  че добавянето на рибено масло към храната на едрият добитък намалява газоотделянето с 20%, но не обобщават има ли вторично влияние над целият им организъм и особено на други отделяни от тях остатъчни вещества.

Любопитен факт от Уикипедия:

Говеда е общо понятие за животни от всякакъв пол и възраст. Но си има и отделни наименования:
Теле – младо говедо, теленце – съвсем младо;
Крава – Женско говедо на репродуктивна възраст;
Юница – Женско говедо на репродуктивна възраст, което ще се тели за първи път;
Стелна крава – Крава с теленце, което бозае;
Ялова крава – Женско говедо, загубило своята репродуктивност. Традиционният израз е: „не може да се заводи“. Използва се за месо.
Бик – Мъжко говедо на репродуктивна възраст;
Вол – Възрастно скопено мъжко говедо, използвано за работа, като тяга.

[flash http://www.youtube.com/watch?v=3HsFipCm9tI&eurl=http%3A%2F%2Ftin4e.wordpress.com%2F2008%2F05%2F21%2Feko-tax-cows%2F&feature=player_embedded]

Няма подобни публикации