Моят браузър е моята крепост

1
Добави коментар
yApple

Още по темата

Bit-пазар за кибероръжия

Правителства изкупуват информацията за пропуски в сигурността на популярни онлайн приложения

22 фев 2013

Петата киберколона

Виртуалният сблъсък между САЩ и Китай става все по-видим

19 фев 2013

Хакери на пазара

Руската организирана престъпност е създала напълно функционираща онлайн мрежа, на който се предлагат почти всички познати способи за интернет атака

7 ное 2012

Кибервойни 2.0

Пентагонът подготвя следващото поколение от средства за воденене на битка в интернет

12 окт 2012

В сянката на „Черния отмъстител“

20 години след като бе провъзгласена за инкубатор на компютърни вируси, България е удобна мишена за кибератаки

5 окт 2012

От Хакервил до киберфронта

Хакерството вече е ценно оръжие за национални държави, корпорации и престъпни синдикати

5 окт 2012

Експлозивният растеж на интернет икономиката през последните години върви ръка за ръка с още един не толкова позитивен феномен – глобалната мрежа става все по-опасно място. Компютърни вируси с най-различно естество и предназначение постоянно се опитват да достигнат до личните данни и „портфейлите“ на потребителите. Хакери измислят най-различни онлайн измами с цел незаконни печалби. В същото време масовият потребител, макар и да знае за някои от рисковете, които го грозят, често сериозно подценява възможните последици от заразяването на компютъра с вирус или някаква друга форма на вредителски софтуер.

Преинсталацията на операционната система е най-малката беда, която може да ви сполети в такива ситуации. Само в САЩ и само за миналата година нанесените от компютърни вируси щети възлизат приблизително на $4.55 млрд., сочат данни на анализаторската компания Statistic Brain. Важно уточнение тук е, че тази сума важи само за загубите на домакинствата.

Разпространението на компютърните вируси не е изолиран проблем и в различна степен засяга държави във всички точки на света. В страни като Русия например зловредни програми са открити в компютрите на 55.9% от интернет потребителите. Всеки месец хакерите създават по 6000 нови компютърни вируса, като 20.7% от тях са дело на организирани престъпни групи, сочи анализ на консултантската компания Remark.

Ако искате да подобрите онлайн сигурността си, само антивирусна програма и внимателно подбиране на посещаваните страници няма да е достатъчно. Ще трябва да се погрижите и за сигурността на браузъра, който използвате. Все пак той е основното средство, чрез което използваме интернет. Въпреки това именно браузърът обикновено е обект на най-малко внимание от страна на потребителите.

Интернет изследователят

Въпреки постоянните критики към него Internet Explorer (IE) на Microsoft остава най-популярният браузър в света. Макар и пред последните години преднината му да се е стопила, многото му версии все още са използвани от болшинството потребители. Вероятно почти всеки е чувал безкрайните подигравки по адрес на IE и неговата сигурност. Статистиките и анализите относно кой е най-сигурният браузър обаче са спорни, тъй като всяка компания използва различни методики. Едно нещо обаче е ясно. Ако искате да сте по-спокойни за личните си данни, добре е да конфигурирате браузъра си правилно независимо кой е той. Дори семпли на пръв поглед настройки могат да са от ключово значение.

В случая на IE ключът към подобрената сигурност се крие зад иконката със зъбно колело в горния десен ъгъл на прозореца. След това трябва да изберете менюто Internet Options. Когато изберете таба Security, ще видите плъзгач с различни нива на сигурност с предварително зададени настройки. Кликвайки на бутона Custom Level, ще може да настроите IE така, че да отговаря на личните ви предпочитания. Препоръчително е да деактивирате Java скриптовете, тъй като през последните месеци бяха открити някои доста сериозни проблеми с тяхната сигурност. Освен това може да направите така, че ActiveX и Flash елементи да се включват само по ваша команда, а не автоматично. По този начин ще предотвратите скрито активиране на Flash скрипт, в който може да се крие зловреден код.

В таба Advanced също има специална секция Security. От нея може да направите допълнителни промени, като например да активирате режима Do Not Track. Той ще изпраща команда на всеки посещаван уебсайт, че не искате да ви следи и запаметява. Проблемът тук е, че все още няма приети правила за това и така администраторите на сайтовете сами преценяват дали да се съобразяват с подобни желания на потребителите. Но все пак е хубаво тази функция да е активирана.