ДКЕВР предлага 4% понижение на цената на природния газ

1
Добави коментар
yApple

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи цената на природния газ да се понижи с 3.89% до 630.94 лв. за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС) от 1 април 2013 г., съобщи сайтът на регулатора. Текущата установена цена е 656.47 лв. за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС).

Според изчисленията на Комисията с намалението на цената на горивото ще бъде понижена и цената на топлинната енергия и на преференциалната цена на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. От регулатора предвиждат цените на парното да бъдат намалени с различен процент за различните топлофикации като най-голямо е намалението при „Топлофикация Бургас“ – с 6.54%.

Понижението на цената на енергията при „Топлофикация София” ще бъде 3.83%. При пловдивската „ЕВН България Топлофикация“ намалението ще е 4.92%, а за „Топлофикация Плевен” изчисленото от работната група намаление е 6.48%.

Намалението при останалите топлофикации, работещи с природен газ, ще е също от порядъка на 4-5%, уточняват от ДКЕВР, като почти без промяна предвиждат от регулатора да останат цените за „Топлофикация Русе” и „Топлофикация Перник”.

Етикети:

ДКЕВР | природен газ