По какво може да се разпознае херпес зостер

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Големината, локализацията на мехурчетата, цветът и тяхното съдържание могат да бъдат най-различни. Има два основни типа вируси, причинители на херпес зостер.

Тип 1: засяга междинните зони между кожата и лигавиците на устата и носа.
Тип 2: засяга гениталиите и ануса.

Във всеки от нас, още в детската възраст, са попадали херпесни вируси. При първото инфектиране с тях при голяма част от хората се стига до изработване на защитен имунитет. Но има хора, които не успяват да си изработят антитела срещу тези вируси. При тях се наблюдава периодична поява на херпес зостер, когато имунната им защита е отслабнала през пролетта или през есента. Най-често това се случва във време на поява на друга инфекция, на физическо или на психическо претоварване, стрес, по време на менструация и др.

Лечението на херпес зостер е комплексно. То включва предприемане на карантинни мерки, облекчаване на симптомите на заболяването и атакуване на самия вирус, причиняващ заболяването. В повечето от случаите лечението се провежда в домашни условия.

Болният се приема за лечение в болница само ако състоянието му е тежко. За облекчаване на болката могат да се вземат лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, най-често съдържащи парацетамол или ибупрофен. Избягва се аспирин, поради риск от развитие на сериозно състояние, наречено Синдром на Рей. При много силно изразени болка и оток за кратко време може да се приложи лечение с кортикостероиди – мощни лекарства, потискащи възпалението, но имащи и сериозни странични ефекти при дълготрайно приложение.

Милена ВАСИЛЕВА