Строителният контрол затвори очи за незаконни цигански къщи

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

69 незаконни цигански постройки в “Младост” са обявени за “търпими” от РДНСК. Становището на строителния контрол е изготвено на базата на “твърдения на ползватели”. Постройките били изградени преди 2001 г. и в този смисъл те са обявени за “допустими по разпоредбите, действали по времето, когато са били извършени. Това съобщи общинският съветник и лидер на национално движение “Възраждане” Костадин Костадинов.
16 месеца са били необходими на РДНСК да изготви становище по подадените от кметство “Младост” протоколи за незаконни строежи. Преди година и половина от районните кметства започнаха проверки на законността на строежите. Единствено от администрацията на “Аспарухово” още тогава обявиха, че подобни действия спрямо циганските строежи било етнически въпрос, съобщава varnautre.bg.

“След като постигнахме някои успехи в районите, процедурите бяха забавени от РДНСК. Първоначално започнаха някакви действия, но после настъпимълчан ие. До началото на тази година, когато влязоха в сила новите изменения в ЗУТ. С тях контролът върху незаконните строежи се прехвърли върху голяма община”, обясни Костадинов.

На 30 януари тази година пристига и становище на РДНСК, касаещо имот от 44 дка в Максуда, според което установените там незаконни постройки са “търпими”. В същото становище обаче се казва, че за въпросният имот има действащ ПУП от 1985 г., който го отрежда за озеленяване.

“Откога българското законодателство се прилага въз основа на “твърдения на ползватели”, а не на доказателства”, попита Костадинов. “Освен това, нито преди 2001 г., нито преди 1985 г. законодателството не е допускало строителство върху терени за озеленяване”, коментира още общинският светник.

За своеволия в РДНСК е изпратен сигнал до министър Лиляна Павлова, но отговор така и не дошъл. “Сега същият сигнал изпращам на министър Екатерина Захариева. След изборите, ако се налага, отново ще го изпратя на ресорния министър”, закани се той.