Отворено писмо до СЕМ

1
Добави коментар
Femmes.bg
Femmes.bg

Дълго време останахме настрани от цялата политическа обстановка в България през последните месеци и умишлено не написахме по повод кръвта по улиците. Не написахме не защото не ни интересува или засяга, напротив. Не написахме, защото така решихме за редно. Следващите редове в това писмо ни бяха изпратени от наш читател пожелал анонимност, но смятаме, че ще е хубаво това писмо да се разпространи колкото може повече и да стигне до нужните хора. Споделяйте.

 

 

„ОТВОРЕНО ПИСМО

До Съвета за електронни медии.

Уважаеми дами и господа от СЕМ !
На основание чл.33 от Закона за радиото и телевизията Вие сте ДЛЪЖНИ ДА УПРАЖНЯВАТЕ НАДЗОР ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ОПЕРАТОРИ.

Моля да се възползвате от правомощието си (което в същото време е и ваше задължение като регулаторен орган) и НЕЗАБАВНО ДА НАЛОЖИТЕ ЗАБРАНА НА ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ ДА ОТРАЗЯВАТ САМОУБИЙСТВАТА НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. До тази крайна мярка е необходимо да се прибегне, тъй като е очевидно, че радиата и телевизиите у нас грубо нарушават Закона за радиото и телевизията отразявайки като вид сензация и едва ли не политическа новина самозапалванията на 6 български граждани за последния 1 месец. Нарушени са конкретно чл.10, ал.1, т.4 и т.6 от ЗРТ, където изрично се казва, че при осъществяването на своята дейност доставчиците на медийни услуги защитават личната неприкосновеност на гражданите като не допускат излъчването на предавания, които противоречат на добрите нрави и подбуждат към жестокост и насилие (вкл. и самонасилие) !!!
Освен това медиите трябва да бъдат сурово наказани с глоби, тъй като те масовизираха тези случаи по особено сензационен начин. Предаванията канят най-различни личности, които сигурно са специалисти в своите области, но тези трагедии не трябва да се превръщат в говорилни с широк обществен отзвук.
Още през 1974-1975 г. американският социолог Девид Филипс изучава явлението „подражаващи самоубийства“ и установява, че средствата за масова информация имат главна вина са разширяването на явлението в огромни мащаби!“