Константин Пенчев: Всяка власт не реформира съдебната система, а гледа да я подчини

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Постоянно някакви кръгове кадруват в съдебната система. Бомбата цъка от години. Не мога да каже, че нещо е направено по пътя за реформа системата. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев пред bTV.
”Хората излязоха на улицата, защото нещата много ескалираха. И сега, когато протестите са във вихъра си, не трябва да се мисли, че като се намали цената на тока с 5% и хората ще се приберат вкъщи. На хората има писна от това, че липсва реформа в съдебната система, в здравеопазването и образованието, че няма защита на потребителите. А трябва да има реформа”, обясни Пенчев.

Според него политиците на могат да влияят върху работата на съдебната власт, но са длъжни да направят добра законова рамка, която да е в помощ на хората.

”За всяка една нова власт е по-добре не да се опита да реформира съдебната система, а да я подчини. Кадрува се. Това обаче е опасно, защото когато управляващата власт мине в опозиция, може нещата да се обърнат срещу нея. Съдебната система е лоша за бизнеса. Имаше практика бизнеса да плаща, за да отърве дело, но няма гаранция, че после някой няма да плати повече. Колко инвеститори изпищяха от смесени фирми. Всяко едно дело трябва да се реши справедливо. Страшното е, че хората не вярват в съдебната система. Доверите лесно се губи, а трудно се печели”, обясни още Пенчев.

Той призна, че е получил питане от “Атака” дали президентът Росен Плевнелиев има право да разширява броя на министрите, визирайки този за електронното правителство.

”Скоро ще им отговоря, защото въпросът е обоснован. Има едно решение от 1992 година на Конституционния съд, което дава малко повече правомощия на президента”, обясни още омбудсманът.