Да поговорим за обективи

1
Добави коментар

Ето една тема, която, надявам се, ще бъде много полезна за много от хората, които досега не са се сблъсквали с огледално-рефлексен фотоапарат.

 

Обективът е основният фактор за получаване на качествено изображение. Голямата заблуда сред много хора е, че за да имат качествени снимки, трябва да си закупят скъп апарат. Това донякъде е така, но не изцяло. Един не толкова скъп апарат със закачен наистина добър обектив отпред може да направи доста по-качествена снимка, отколкото много скъп апарат с лош обектив. Затова винаги препоръчвам инвестиция в добра оптика, пред по-ново или по-скъпо тяло.

 

На практика обективът представлява оптична система с действие на събирателна леща. Състои се от тубус, който е метален, ако обективът е добър, и система от лещи. Тубусът притежава винтово устройство, което позволява обективът да се придвижва по оптичната си ос и по този начин да фокусира.

 

Обективите се закрепят към тялото на фотоапарата посредством байонет, който е строго специфичен за всяка марка фотоапарати.

 

Диафрагма или бленда в оптиката се наричат устройства за ограничаване на светлинния поток през оптически прибор. Най-често в обективите се използва ирисова диафрагма, състояща се от определен брой сърповидни тънки метални пластинки (ламели), разположени кръгово и частично припокриващи се.

 

Обективите се делят на вариообективи и твърди, според това дали фокусното им разстояние е променливо или не.

 

Вариообективите са известни също и като обективи със зуум. При тях завъртането на гривна, разположена на тубуса, променя фокусното разстояние и най-просто казано това “приближава”. Неприятното при този тип обективи е фактът, че, ако не са много скъпи, т.е. струват между 500 и 1500 лв., блендата се затваря при зуумване и от това следват редица неприятности за снимащия, особено ако знае какво прави. :)))

 

Друг недостатък пак на евтините вариообективи е това, че просто са некачествени. И колкото и невероятен апарат да има отзад, ако лещите рисуват зле, и най-невероятната матрица не може да направи чудеса.

 

Твърдите обективи от своя страна имат няколко много положителни качества:

отворена диафрагма, което ги прави светлосилни и със страшно приятно боке. Идеални са за феновете на плиткият DOF, или иначе казано: “Харесва ми отзад като е размазано.”;

приемлива цена (или поне има и такива на приемлива цена);

значително по-добро качество.

Какво искам да кажа с това? Вариообектив за 500 лв. дава пъти по-лоша картина от твърд за същите пари. Да кажем някой 50 мм f1.4.

 

От гледна точка на фокусното разстояние обективите се делят на:

широкоъгълни

нормални

дългофокусни или телеобективи (това са онези големите, които ги виждате по стадионите).

 

Повече информация за видовете обективи, блендите им и правилната работа с тях, можете да получите на курсовете ми, започващи съвсем скоро.