Почистване на ботуши от велур

1
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Почистване на ботуши от велур

Зимният сезон вече официално свърши и е време да приберем ботушите обратно в гардероба. Преди това обаче е много важно да ги почистим добре и да приложим някой малки хитринки, за да удължим живота им и да ги запазим като нови до следващата зима.

С кожените ботуши е лесно. Малко почистване с влажна кърпа, малко специални препарати и готово. Велурените материи от своя страна са капризни към почистване. На пазара има вече различни препарати за почистване, но все пак тези техники ще ви помогнат поне да ги поддържате свежи целия сезон.

Важно е да знаете, че ботушите от велур или от текстилни материи не бива да се перат с омекотител и в никакъв случай в пералня и сушилня! Това ще ги унищожи или най-малкото ще развали непромокаемото им покритие.

Ако все пак това се случи и просто не сте знаели на пазара има импрегниращи спрейове, които ще възстановят непромокаемостта на вашите ботуши.

И така към урока.

Общо почистване

 

Следните инструкции ще ви покажат не само как да премахнете различни видове петна, но също така и да удължите живота на вашите ботуши.

Стъпка 1: Изчеткайте ботушите с твърда четка. Така ще отстраните прахообразната мръсотия. Ако не направите това, вие само ще вкарате мръсотията навътре в кожата.
Стъпка 2: Внимателно почистете с влажна кърпа целите ботуши. Целта е да се използва минимално количество вода. Твърде голямото количество вода ще разтегне ботушите и те ще загубят формата си.
Стъпка 3: Сложете вътре в ботушите вестници или парцали и при необходимост допълвайте  докато ботушите придобият нормалната си форма. Когато ботушите са влажни е много вероятно те да се смачкат, а ние не искаме това/
Стъпка 4: Оставете да изсъхне на сухо и хладно място за 24-48 часа. Не носете ботушите, докато те не са напълно сухи или ще се разтегнат. Ботушите от велур не бива да се сушат на слънце или по друг драстичен начин, защото ще се появят бръчки по кожата.

 

Премахване на прах и мръсотия

 

За да изперете ботушите е добре да използвате специален препарат, но от личен опит мога да кажа, че  и с обикновен перилен препарат за цветно пране може да постигнете добри резултати. Важното е препрата да няма избелващи съставки и да използвате съвсем малко количество!

Стъпка 1: След като сте изпълнили Стъпка 1, от горните инструкции може да преминете към прането.
Стъпка 2:Нанесете препарата, следвайки инструкциите на етикета. Втривайте препарата с мека гъба по целите ботуши, като не пропускате никъде. Ако почистите само определено петно това ще се отрази на цвета на третираното място.
Стъпка 3: Изплакнете от препарата добре (следете указанията на етикета ако това не е указано като стъпка я пропуснете). След това  в найлонови торбички сложете вестници и хартии, с които да напълните ботушите преди да ги оставите да съхнат. Оставете водата да се отцеди на подходящо място и след това поставете ботушите да съхнат на подходящо място, далеч от слънчева светлина.

 

Справянето с упоритите петна

Мляко, яйца, кал, лепило, кръвта и др.

По-упоритите петна изискват малко повече работа. Нужно е да отстраним петното възможно най-скоро.

Стъпка 1: С гума за молив, леко разтривайте петното в засегнатата област.
Стъпка 2: Използвайте влажна кърпа, за да накиснете петното. Оставяте го за няколко часа, след което отново се накисва и го оставяте за още няколко часа.
Стъпка 3: След това следвайте инструкциите за почистване на прах и мръсотия от горните стъпки. Ако е нужно изперете целите ботуши по горните инструкции.
Стъпка 4: Ако петното все още е там поставете няколко капки оцет върху него.Не разтривайте оцета, той може да разпространи петното. Оставете оцета в продължение на 5 минути и след това използвайте хартиена кърпа, за да попиете оцета.

 

Мазнина, масло и петна от грес

Стъпка 1: С креда, талк на прах или царевично нишесте третирайте засегнатата област. Прахът ще попие маслото. Оставете ботушите за една нощ. Ако петното не се е махнало можете да извършите тази стъпка няколко пъти.
Стъпка 2: Следвайте стъпки 2-4 от предните инструкции за отстраняване на петна.

 

Обезмирисяване на ботуши

 

Защо някои ботуши миришат? Обикновено това е така, защото по-евтини материали позволяват кожата да диша, което води до изпотяване и бактерии.

Стъпка 1: Сложете по една лъжица бакпулвер във всяка обувка.
Стъпка 2: Оставете ботушите за 24-48 часа след това ги обърнете с главата надолу, за да се отстрани излишният бакпулвер.

 

След като сте почистили, изпрали и изсушили добре своите ботуши може спокойно да ги приберете  в кутията за следващата зима. За да запазят и свежестта си може да поставите в кутията пликче с ароматен чай или друг  подходящ ароматизатор.

Източник: http://www.whooga.co.uk/

 

21 мар 2013 |
Облачето Пети |
Любопитно