Д-р Ненков: У нас психичното здраве е много срамно, като ходенето до тоалетната

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Д-р Мирослав Ненков
Снимка: Архив

Програма за стабилизиране психичното здраве на обществото предложи д-р Мирослав Ненков, зам-министър на здравеопазването в служебния кабинет.

„Има специалисти, които разбират от психичното здраве в обществения смисъл – не на мен и вас, а на цялата група“, уточни пред bTV д-р Ненков.

„За хората на ръба е една много интересна тема, защото за тези хора знаят само най-близките им хора. В нашия регион психичното здраве е нещо много срамно, като ходенето до тоалетната“, каза зам-министърът.

В моето обкръжение има много хора, които се нуждаят от психична помощ, сподели д-р Мирослав Ненков.

„Депресията има различни форми – от злоупотребите с алкохола, през човек, който се отплесва по религията, без да е бил религиозен досега или пък пълната изолация от други хора. Това са хора на ръба. С тези хора не може да се работи един по един. Във всяка районна инспекция има група психолози, на които тези хора могат да разчитат. Да се работи групово, няма да се ходи от човек на човек. Има програма от 2011 година „Превенция на самоубийствата“, каза здравният зам-министър.

„Важно е и как се отразяват тези неща в медиите. Ако се показват изгорелите дрехи, плачещите близки и линейката, отминаваща в далечината, пикът на тези инциденти се засилва. Тези детайли могат да тласнат психически нестабилни хора към подобни действия“, изрази безпокойството си д-р Ненков.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти