Бабата на Георги Сарай: Само той може да усмири психично болната си майка

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Оставането на оператора Георги Сарай в ареста съкруши семейството му. Мъжът беше арестуван вечерта на 7 март докато снимаше с камерата си за протеста в Пловдив. Обвинението срещу него е, че е подпалил сграда на EVN. Преди два дни Окръжният съд потвърди ареста му. Това определение на съда е окончателно и не може да се обжалва.Пред “Марица” бабата на Георги – Анка Хаджиева, разказва, че не знае какво ще прави без него. “Съкрушени сме. Не знам как ще оцелеем без Алди. Той ни помага за всичко, дава ми пари да платя тока, храната, интернета. Внукът ми е добър човек, не е бандит”, казва тя.

За бабата и майката на Георги той е единствената опора. Единствено той се грижи за прехраната им, както и за всичко останало. Баба Анка е на 82 години. Пенсията й е 148 лева. Живеят заедно в общо жилище с Георги и с майка му, като всеки има отделна стая. Майката е безработна от години. Има тежки психически проблеми. Когато има нужда от помощ, Георги е единственият, който може да се намеси и да я успокои.

Бащата на Георги е индиец – Джит Сарай. “Когато внукът ми се роди, го кръстихме Георги, но после майка му го записа Алдин”, разказва баба Анка. Няколко години по-късно му връща българското име. Тя се запознава с бащата на момчето в заведение в Пловдив и пламнала любов от пръв поглед. Когато Георги се родил, баща му му дал името си. После му се наложило да замине. Той се занимавал с продажба на коли, пътувал много по света.

Георги Сарай е активист в множество благотворителни акции. Заедно с приятелите си садил дръвчета, помагал на бедни хора, събирал дрехи и ги раздавал на бездомници.
При претърсването на дома на Георги полицията прибира като веществено доказателство транспарант с надпис “Дела трябват, а не думи” и знаме с лозунга “Свобода или смърт”.

Срещу Георги Сарай има повдигнати три обвинения – за притежание на дрога, за палеж и подготовка към втори. Заплашват го до 8 г. затвор. Според прокуратурата, има достатъчно доказателства, че именно Сарай е бил мозъкът на операцията по палежите пред сгради на EVN.

Адвокатът на Георги – Красимир Елдърнов, не е на същото мнение. “При делата с обществен интерес много често тежестта не е толкова върху деянието и неговите последици, а на члена от Наказателния кодекс и санкцията. В случая става дума за приготовление към палеж и опит за палеж. Ако става дума за палеж на една грамадна сграда или на имот, от който пожарът да се разпростре върху друго имущество, това са общо опасни престъпления с висока степен на обществена значимост. Тук последиците се отчитат при наказанието”, обяснява той.

“Вярно е, че щетите са незначителни, това са палежи, които неправилно още в този ранен етап се квалифицират по този начин. В тях има голяма доза бутафорност. От една игра с пиратки също може да стане неприятна ситуация. В случая с просто око се вижда, че последиците са повече на ниво хулиганство, отколкото на някакъв сериозен обмислен палеж, едва ли не организиран. По-добре да се търсят авторите на палежите на автомобилите на EVN, отколкото да се фокусира вниманието само върху нашия случай”, смята адвокатът.

“В повечето случаи, когато един адвокат е защитавал някого, нормално е да се обърне пак към него. Но и да не го бях защитавал, пак щях да поема случая, по простата причина, че аз не гледам на него като на подпалвач, защото според закона всеки е невинен до доказване на противното”, обясни той как е поел случая.

“За мен Георги Сарай е един журналист, който няма данни той да е палил, има данни според обвинението, че е снимал”, добави Елдъров.

Той посочи и аргументите, с които е искал освобождаването на Сарай: “Не искам да говоря подробности по делото, защото то вече е засекретено. В случая основното беше, че бабата е на 82 години, майката е с много тежко психическо състояние и само Георги може да я контролира”. /БЛИЦ