Лондонското Сити под обсада

21
Добави коментар
malinita
malinita

Лондонското Сити посреща днес Финансовия Първи април (англ. – Ден на финансовия глупак – бел. р.) със спуснати щори на прозорците и затворени офиси.

Сградите, разположени в деловия център на британската столица, в които са разположени банки, финансови компании, офиси, ресторанти и пъбове, се приготвят за обявените за утре масови протести, насочени срещу срещата на върха на Г-20.

Жителите и собствениците на недвижими имоти в Сити се опасяват от безредици и дори от силови сблъсъци при предстоящите демонстрации. Ситуацията „нагорещяват“ не само организаторите на акцията, но и полицията и местните власти, които през последните дни отправиха многобройни предупреждения за „засилена“, „неотчитана отдавна в подобен мащаб“ и дори „извънредна“ активност на протестиращите.

Множество компании в лондонското Сити са предложили на служителите си да не идват на работа на 1 и 2 април, дните, когато ще се проведе срещата на върха, или поне да се облекат „по-простичко“, за да не бъдат заподозрени от многобройните протестиращи, че са „банкери“.

На банките и офисите настоятелно се препоръчва през тези дни „да затворят врати“, а на служителите – да не напускат работните помещения, ако не е крайно необходимо, и да не си определят срещи с клиенти в Сити-то.

На собствениците на скъпи автомобили се препоръчва през тези два дни да не ги паркират на улиците в района, а още по-добре би било, ако в деловия център изобщо не се влиза с лични автомобили.

Шествието е организирано като част от инициативата за обявяване на днешния ден за „Финансов Първи април“. За разлика от международния ден на хумора обаче Финансовият Първи април не предвижда лъжи, тъй като излъгани от банкерите и правителствата, според думите на организаторите, са десетки милиони хора, както във Великобритания, така и в други страни.

Вече са приготвени определено нешеговити плакати като „Обеси банкера“ и дори „Изяж финансиста“.

Масовият протест на 28 март в центъра на Лондон обаче, който също бе насочен срещу срещата на Г-20, въпреки воинствените изказвания и участието на 35 000 души, премина без нарушения на обществения ред, отбелязва московската агенция ИТАР-ТАСС.