Ново село отпразнува Тодоровден с буйни кушии

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Традиционният за Ново село турнир „Тодоворден“ 2013 се проведе на 23 март. Любителите на надбягванията се впуснаха в изключително емоционални конни състезания в няколко дисциплини.

Преди официалното откриване на турнира от кмета на селото Тодор Атанасов и отслужването на молебен обаче, под звуците на рокендрол, зрителите видяха друго шоу, изпълнено от „съвременните ездачи на две и на четири колела“ – членовете на местния мотоклуб.

Публиката беше многолика и разнородна, но под пролетните лъчи на слънцето и брулещия вятър се виждаше, че всички са дошли да се забавляват и да прекарат един изпълнен с емоции ден.

Много оспорвана надпревара с голям брой участници в кушията започна след даването на старт сигнал от съдиите. Някои коне се подчиниха на ездачите си и препуснаха с всички сили, а други бяха непослушни и пожелаха да се разхождат според своята воля по терена.

Второто голямо сътезание беше в дисциплината „Теглене на римски колесници“. Проведоха се три серии с общо десет участника, като победителте във всяка серия накрая се състезаваха по между си. Спечелилият първото място взе големия приз – агнето.

Нов елемент в турнира тази година беше провеждането на така наречената „политическа кушия“. Това беше най-чаканото от зрителите и от участниците съзтезание. Представлява „спринт“ на 200 метра, като всеки ездач вместо състезателен номер на гърдите си носеше абревиатура на политическа партия. Награда за победителя беше знамето на Ново село.

Естествено, както е по традиция, се проведоха и състезанията за най-добър кон теглач и най-добър кон орач.

При първото конят се впряга в голямо и тежко дървено съоръжение, „уникално и единствено по рода си“ и използвано изключитено само в Ново село. Животните напрягаха мишци под окуражаващите викове на своите стопани и показаха наистина сила и воля да преодолеят с товара възможно най-дълго растояние.

За „най-добър кон орач“ се яви само един претендент и наградата беше връчена на него.

Турнирът завърши с шоуто „Най-красив и най-грозен кон“. Имаше красиви, и грозни, и смешни коне. Но най-хубавото бе, че хората се веселиха от сърце.