Днес католическият свят празнува Цветница

1
Добави коментар
lyubov.char
lyubov.char

Вижте също така кои празнуват днес имен ден

Тази година празниците Цветница и Великден за православните и католическите християни се разминава повече от една седмица (както е в повечето случай).Това разминаване се дължи на факта, че православните спазват Юлианския календар, който междувременно е изостанал с 13 дни от коригирания Григориански календар, ползван от католиците.  И ако православните християни тази година празнуват чак на 28 април, то за целия католически свят днес е Връбница.

Посрещането на Иисус в Йерусалим

Цветница (или още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Палмова неделя) е подвижен религиозен празник. Той се пада в шестата неделя на Великия пост, една седмица след Лазаров ден и една неделя преди Великден. На този ден  се празнува тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Там той е пристигнал, яздейки магаре, и е бил посрещнат от вярващите с цветя, палмови и маслинови клонки. Ето от къде тръгва и традицията на Цветница по време на празнична литургия да се освещават върбови клонки, които след това християните да занесат в домовете си. Върбичката символизира палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Християните окичва домовете си с цветя, а сплетените на венец върбови клонки се слагат на главите на децата за здраве.

Върбовите клонки са за здраве

На Цветница имен ден празнуват всички кръстени на цветя, дървета и растения или техни производни като например Божура, Виолета, Детелина, Елица, Еньо и Енчо (от Еньовче), Жасмина, Здравко, Иглика, Калина, Камелия, Красен, Лало, Латинка, Лилия, Маргарита, Невена, Пламен, Ралица, Роза, Росен, Росица, Сияна, Теменужка, Цветелина, Явор, Ясен и много други.

Антоанет Иванова