Кое мляко не е полезно

7
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Кое мляко не е полезно

24 март 2013
  Любопитно
   

Преди се смяташе, че обезмасленото кисело и прясно мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкрива, че то по-скоро помага за напълняване.

Млякото е основният източник на калций и витамин D. Въпреки това то съдържа и доста мазнини, които водят до затлъстяване сред най-младите.

Изследването е на американски учени и показва, че млякото с ниско съдържание на мазнини не допринася за загубата на тегло, а напротив – води до качване на излишна маса. В този случай експертите препоръчват да пием обикновено мляко (2-3% масленост).

Специалистите от университета във Вирджиния анализирали данни на повече от 10 500 деца в предучилищна възраст. Основната цел била да се намери връзката между вида мляко и индекса на телесна маса при подрастващите.

Резултатите изненадали екипа от специалисти. Те показали, че 30% от малчуганите, които пият обезмаслено мляко, страдат от затлъстяване. Нискомаслените млечни продукти увеличават вероятността от натрупване на излишни килограми с 57%, се казва още в щатската анкета.

източник: edna.bg