Дънки милфльор – на много цветя и листа, за пролетта

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Мариел Хан – това е жената, която преобрази Риана. Нейна е заслугата певицата от Барбадос да остави провисналите с големи джобове изтъркани дънки в замяна на елегантни и дълги рокли. Всъщност Хан, стилист от вече 12 години в Холивуд, е призната за една от най-добрите в бранша.

Един ден тя се обажда на Риана и  съобщава, че е измислила нова визия за червения килим. Не коктейлна рокля, а отново дънки. Но не скъсани, а целите нарисувани на големи цветя. “Абсурдно е, само през трупа ми”, е първото нещо, което си помисля певицата. А след пет минути размисъл се съгласява, дори поръчва на Хан няколко чифта за гардероба си.

Случката е от миналото лято. А след събитието Риана получава предложение от шефа на “Ривър айлънд” да създаде своя собствена линия дрехи за британската марка. Само половин година по-късно, през миналия месец, певицата я показа на един от най-престижните форуми – Седмицата на модата в Лондон. И няма нищо чудно, че всички дънки и панталони от колекцията  за топло време са обсипани с цветя.

Това е и най-актуалната тенденция за новия сезон. Стилистите я наричат най-общо: флорален десен – така се описват дрехи на цветя или листа. Терминът произлиза от латинската дума флора, с която се обозначава целият растителен свят.

Да, обаче тази пролет имат ново име – милфльор, от френските думи mille fleurs, и означава хиляди цветя.

Така се описват десените с много и малки цветчета.

Платът се обозначава от големите в модата и с още една дума – английския термин пейсли. Това отново е десен с много цветя, но те са групирани във форма, наподобяваща индийски шарки. В Америка например ги наричат персийска туршия.

Флоралните модели са до глезена или около 10 см над него. Дънките на цветя са по-къси, защото се носят със сандали – без пета и с много каишки като на Салваторе Ферагамо, който се смята за създателя на съвременната визия на летните обувки.

Ето точно така облечени излязоха манекенките, които представиха дизайнерските дрехи на Риана в британската столица. Всички модели са изцяло в сценичния стил на чернокожата певица – дънките се носят с разголен корем, като горната част прилича на сутиен. С подобно облекло редовно пеят на концертите си Дженифър Лопес и Бионсе. Но този стил май ще излезе и на улицата благодарение на Риана. Всички  се доверяват, дори големият Джорджо Армани я покани да правят съвместна колекция преди време, след като тя дълго бе лице на марката.

Вероятно от него е научила, че дрехата е красива, когато платът е много качествен и подходящ за модела. Затова флоралните дънки на Риана, както и другите модели, които се продават по бутиците, са от стреч  – плат, който е еластичен с помощта на нишки еластен (търговското наименование е спандекс).

Цветовете може да бъдат акварелни (по-ярки – жълто, зелено, оранжево, розово) или пастелни – десени от по-деликатни цветове като бежов, кремав и прасковен.

Новите дънки на цветя са тесни, но не се стесняват към глезена, каквито бяха модерните модели досега. По-скоро крачолите им от коляното надолу са с еднаква широчина.

С такъв чифт на цветя бе снимана от папараци американската актриса Джесика Алба край Бъкингамския дворец в Лондон преди време. Нейните са класически джински с пет джоба – два отпред, два отзад и малък за банкноти отпред.

Комбинацията от синьо, зелено, оранжево и розово, или както напоследък е модерно да се нарича комбо цветовете в панталоните по принцип се носят с едноцветни блузи и аксесоари. Това е направила и самата Алба – черна чанта и пуловер в оранжево, което съвпада с единия от нюансите от дънките.

Между другото 31-годишната актриса, обявена за една от най-сексапилните жени в Америка, разкрива и друга тенденция с облеклото си от Лондон. Върху флоралните дънки тя е облякла и зелено палто омбре (цветът прелива от по-тъмно към по-светло) – стил, който е модерен в по-скоро в прическите, но предстои да стане популярен и в модата.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти