Приятел на Березовски: Вероятно е удушен

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Един от приятелите на починалия внезапно руски олигарх Борис Березовски твърди, че близо до тялото на бизнесмена е бил открит шал, и предполага, че той може да е бил удушен.

Това съобщи днес интернет порталът на британския вестник „Гардиън“.

Березовски почина в събота на 68-годишна възраст. Тялото му беше открито от охранители в дома му в графство Бъркшир, но и досега няма информация за причините за смъртта му.

Полицията съобщи вчера, че ще бъде извършена аутопсия на тялото, но датата за това още не е оповестена. Според Николай Глушков, приятел на олигарха, на мястото, където е открит Березовски, е била допусната съпругата му Галина и по нейните думи край тялото е имало шал.

„Не вярвам Борис да се е самоубил, той е бил удушен“, подчертава Глушков.

Вчepа следователи от специализираната полиция в Лондон изследваха дома на руския бизнесмен Борис Березовски и не откриха нищо, което да показва, че той може да е отровен.

Сътрудниците, които проверяваха химическата, биологическата и радиационната обстановка не намериха нищо подозрително в дома и ние продължаваме обичайното разследване, заяви представител на британската полиция.

Засега не е ясно къде ще бъде погребан. Прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по руската телевизия, че руските власти може да обсъдят възможността Березовски да бъде погребан в Русия. Ако постъпи подобно искане, но нека първо то постъпи, а после Москва ще вземе решение – каза Песков.

Борис Березовски напусна Русия през 2000 г., малко след като се появиха сведения, че ще му бъде предявено обвинение по т.нар. дело за Аерофлот – за присвояване на държавни средства.

Бизнесменът твърдеше, че възбуждането на делото е свързано с конфликта му с руския президент Владимир Путин. През 2003 г. Березовски получи политическо убежище във Великобритания. Сп. „Форбс“ оценява състоянието му на 1,3 млрд. долара.