Колко е важно да бъдеш съзнателен

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light.

Илюстрация

Катарина Мидби, тренд координатор на H&M
Увеличаване

Катарина Мидби, тренд координатор на H&M

[H&M]

Смаляванеа>

[[img:2027752]] Катарина Мидби е тренд координатор на H&M от 2004 г. Учила е френска и английска филология, но винаги се е занимавала с мода. Преди да стане част от екипа на H&M, е работила като автор и редактор за няколко модни списания в Лондон и Швеция. Потърсихме я за интервю, защото тя отговаря за комуникацията, свързана с устойчивото развитие на марката.  

Създаването на „съзнателна“ мода е предизвикателство, вдъхновение и удовлетворение, казва тренд координаторът на H&M Катарина Мидби

 

Какво е устойчиво развитие според речника на H&M?

Устойчиво развитие означава, че нашите дейности трябва да протичат по начин, който е обществено, икономически и екологично благоприятен не само за нас, но и за бъдещите поколения.

 

Съзнателният подход цели само намаляването на въглеродните емисии или има и друго?

Има още много. Основата, на която стъпваме, са нашите правила, етичният кодекс и списъкът с ограничени за употреба химикали, с който всички наши доставчици трябва да се съобразяват. (бел. ред. – Фирмите, които работят с H&M, нямат право да експлоатират детски труд, да тестват продукти върху животни, да използват истинска кожа и пр. Заводите, където е изнесено производството, подлежат на проверки, за да е сигурно, че правилата се спазват. 

През 2011 H&M се присъедини към „Детокс“ кампанията на „Грийнпийс“, която насърчава компаниите да преустановят употребата на нонилфенол етоксилати (NPE) – токсични химикали, използвани традиционно в текстилната индустрия. Те се отделят при домашното пране на някои дрехи, попадат в реките и моретата и се разпадат на още по-опасни вещества, които според някои източници са причина за хормонални смущения при рибите.)

Освен всичко друго ние си сътрудничим с WWF в най-всеобхватната програма за водна ефективност в модната индустрия. С UNICEF работим за по-добър здравен статус на децата и правото им да получат образование, грижим се за общностите, оказваме подкрепа. Всички подробности ще намерите на hm.com/conscious.

 

Някои циници казват, че еко/съзнателната мода е просто временно нещо – модерно е да бъдеш зелен, да демонстрираш загриженост. Но дали това е дълбоко осъзнато убеждение: че спасяването на планетата не търпи отлагане и зависи лично от нас?

Това може би е било по-разпространеното мнение през 90-те. Но днес, с все по-осезаемото глобално затопляне и увеличаващото се население на земята, съзнателното поведение трябва да е дългосрочен ангажимент. Вече нямаме избор, всички трябва да допринасяме за едно по-устойчиво бъдеще. И то не само като професионалисти, но и в личния си живот.

 

Разкажете малко повече за Conscious колекцията и нейното създаване. Каква е основната идея, материалите? Какви трудности срещнахте при реализацията?

Правим колекции с екологични материали още от 90-те години. Но от 2007 г. насам станахме свидетели на забележителна еволюция – в модата навлязоха невероятни материали, изработени от органични, рециклирани и целулозни влакна.

Идеята да пускаме колекции с по-еко материали се роди в дизайнерския екип. Трябваше да открием нашето значимо нещо, да решим какъв да бъде приносът ни към устойчивото развитие. Тогава научихме, че производството на влакна е виновникът за значителна част от обема емисии на парникови газове, отделяни в жизнения цикъл на една дреха. Прането, центрофутирането и гладенето също причиняват сериозен негативен ефект, но там вече всички има какво да направим.

Говорим с нашите клиенти за щадящи ресурсите практики – да перат по-рядко и на по-ниска температура, да прескачат центрофугата и най-вече да не изхвърлят дрехи. Опитваме се да променим отношението и да накараме хората да мислят по тези въпроси.

Инициативата за събиране на стари дрехи в магазините ни е още един пример за това как можем да сме полезни.

 

За кого е предназначена Conscious колекцията?

За всеки, които се интересува от мода. Това е страхотна мода, създадена с екологични материали.

 

Кои са любимите ви неща от колекцията?

Харесвам щампованата зелена блуза от рециклиран полиестер, бялата рокля с английска бродерия без презрамки от органичен памук и много други неща. Колекцията просто е красива!

 

Как контролирате процеса на производство? Дали памукът е наистина органичен?

Всички наши продукти със зелен етикет са сертифицирани и контролирани, от производството на тъкани до готовата дреха в магазина. Този контрол се осъществява от акредитирана трета страна.

 

Можете ли да изброите три мита за екомодата, които не са верни? Например, че е скъпа, недоказуемо „чиста“ и прави компромис с естетиката…

В H&M екологичната мода е преди всичко мода, произведена с проследими материали и със сигурност не по-скъпа от нормалното. Поне не за крайния потребител. Някои от използваните устойчиви материали струват повече, разбира се, но решението на H&M е, че това не трябва да се отразява на крайната цената. Това е нашата инвестиция в по-устойчиво бъдеще на модната индустрия.

 

Ограничаващо ли е да се създава мода в хармония с принципите на устойчивото развитие?

За мен е предизвикателно, вдъхновяващо и удовлетворяващо. Ние в H&M сме много горди да работим за компания, която приема устойчивото развитие толкова сериозно. Това е добавена стойност за всички нас.

 

Всички пазари ли проявяват еднакъв интерес към устойчивата мода? Какви са вашите наблюдения – кой е готов и кой не да купува „съзнателни“ продукти?

Действително, разлики има, но не е възможно да се обобщава. Понякога се изненадвам как определени пазари, които съм смятала за по-равнодушни, например Скандинавия, всъщност са запалени по идеята за устойчиво развитие, знаят много и истински се вълнуват от темата.

 

Как образовате клиентите си за това колко е важно да бъдеш съзнателен?

Нашите медии са стикерите на огледалата в магазините, табелите, плакатите, както и сайтът на компанията hm.com и корпоративното списание, H&M magazine.

 

Не намирате ли противоречие между консуматорството и печалбата, безспирното производство и лансиране на нови неща и идеята за съзнателно и етично поведение? Къде е благородното сечение между индустрия и еконагласа?

Разбира се, така е, но ние не можем да взимаме решения от името на нашите клиенти. Работата ни е да създаваме страхотна мода с траен дизайн и добро качество, да предлагаме по-голям избор от екологични материали и да вдъхновяваме хората да потребяват и да се грижат за дрехите по по-устойчив и природосъобразен начин. И да направим всичко възможно нашите дейности да протичат по възможно най-добрия начин за хората, планетата и, за да бъдем устойчиви, нашата печалба.

 

Ако все пак ви хрумне по-добра дефиниция/обяснение на устойчиво (устойчиво развитие) в едно изречение, изпратете имейл на [email protected]. Първите петима от вас, които изпратят своята формулировка (до 31 март), ще получат подарък от новата Conscious колекция.

Новата колекция Conscious ще бъде в магазините на H&M от 28 март.

*Този текст е част от пубкликацията. Останалото можете да свалите като PDF тук