Аромакулинари се развихрят в Пловдивския панаир

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Аромакулинарията не само подобрява качеството на храната, но влияе и на настроението.

Това ще демонстрират участници в работилниците „Сготви си здраве“ по време на „Фудтех 2013“ от 3 до 6 април в Международен панаир – Пловдив.

Здравословното хранене е акцентът на изложението тази година.

За първи път посетителите ще видят на живо как се приготвят менюта, помагащи да бъдем в добра форма. Аромаработилниците са посветени на различни теми от ежедневието.

Закуска с етерични масла от розмарин, лавандула, джинджифил, какао и карамфил дава оптимистично начало на деня. Бергамотът и лимонената трева обогатяват обяда, а масло от анасон ободрява следобед. Релаксиращата вечеря е с лайм и джинджифил. Това разкрива темата „Обикновен работен ден, но ековкусен“ на 3 април.

4 април е посветен на темата „Важен ден, но ековкусен“. Добре е той  да започне с добавка на тонка и бергамот, който тонизира, съветват експертите. Стимулиращата ума следобедна закуска съдържа масло от лайм, а босилекът прави вечерята изтънчена.

По време на отдих най-подходящи са закуската за самочувствие с масла от роза, анасон и ванилия, обядът, наситен с лавандула и мента, които предразполагат към приятни разговори, и вечерята за отпускане с розмарин. Такова меню е подготвено за демонстрациите на 5 април на тема „Ден за мен“. 

Участниците в „Сготви си здраве“ ще сътворят ястия и сладкиши от чисти местни и биологични продукти, за да представят достъпни и лесни варианти на домашно здравословно меню. На 3 април ще приготвят масло с дървени уреди и баница със заешко месо, на 4 април – „пликета“ (баница с булгур и яйца) и хляб от див квас, на 5 април –  гюзлеми.

Кулинарни уъркшопове ще има и за деца на възраст от 4 до 12 години. Те ще научат как се създават сурови сладки изкушения на 3 април и на 5 април, когато са включени и демонстрации за домашни веган ястия за деца и  изработване на сурови биобонбони от рожков.

Целодневна детска работилница „Домашната храна за училище – вкусна кутийка с емоции за споделяне“ е планирана за 6 април. Тайните на правилното хранене ще разкрият известни имена в тази област: виртуозът на постната кухня Ваня Иванова (Ванилка), Женя и Митко Стаменови от „Биостайл“, експертите по сурвоядство Мария Обретенова (Мер) и по вегетарианство Миглена Божикова.

За специалисти и любители кулинари са семинарите „Въведение в биодинамичното земеделие: точното време или как да планираме лунния календар“ и „Билките в аптечката, кухнята и детската стая“ на 6 април.

Работилниците „Сготви си здраве“ са съвместна инициатива на Сдружение „Устойчиво общество“, сайта „Органично.ком“ и Международен панаир – Пловдив, който организира  изложението на хранително-вкусовата  промишленост „Фудтех“.

И тази година форумът ще се проведе паралелно с Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ и Международната изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“. Така се събират представители на сектори с общи маркетингови интереси – хранителната и винарската индустрия, туризма, хотелиерството и ресторантьорството.