Tobii PCEye Go и PCEye Pro управляват компютъра чрез движения на очите

21
Добави коментар
mayavp
mayavp

Tobii PCEye Go и PCEye Pro управляват компютъра чрез движения на очите

Благой Благоев

вторник, 26 Март 2013 0:03ч

Компанията Tobii, специализираща в устройства за въвеждане на данни чрез очите, пуска ново поколение продукти.

Моделите Tobii PCEye Go и PCEye Pro са предназначени да се използват съответно с лаптопи и настолни компютри. Според производителя те позволяват да се взаимодейства с компютъра и да се управляват всичките му функции, като се използват само очите.

Устройствата Tobii PCEye Go и PCEye Pro, проследяващи движенията на очите, се свързат към компютър чрез USB.

Едно приложение на Tobii PCEye Go и PCEye Pro е да се даде възможност на хората с увреждания да използват компютри. Управлявайки компютъра чрез движения на очите, те са в състояние да разглеждат уеб страници, да контролират включени към компютъра устройства като регулатори на климатика, да играят игри, да общуват с други потребители чрез социалните мрежи, Skype и електронна поща, и дори да работят с офис пакети. Според производителя фирменият му софтуер Tobii Gaze Selection осигурява управление с точност почти до пиксел.

Tobii PCEye Go има размери 184 х 28 х 23 мм. Това устройство е страхотно за екрани, по-малки от 19 инча в диагонал, малко по-лошо – за екрани с 20-24 инча. Специално за големи екрани е създаден моделът PCEye Pro с размери 400 х 28 х 23 mm, който е предназначен за екрани до 27 инча.

При Tobii PCEye Go оптималното разстояние между потребителя и екрана e от 40 до 90 cm, за PCEye Pro тoзи параметър не е назован. Устройствата може да се използват с компютър, работещ под Windows Vista (SP2) или Windows 7. Към лаптопа или монитора датчиците се свързат с магнитно закрепване.

PCEye Go вече е в продажба. Tobii PCEye Pro ще се появи през текущата година, но по-късно.

Четете още: