Кипърските банки остават затворени до четвъртък 779

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Снимка: AFP

Нито една банка в Кипър няма да отвори врати и днес. Всички финансови институции остават затворени до четвъртък.

Решението е взето късно снощи от финансовия министър на страната Михалис Сарис по препоръка на управителя на Централната банка Паникос Деметриадис. Целта е да се „обезпечи спокойното функциониране на цялата банкова система“, се посочва в съобщение на Централната банка.

Предишното решение на Централната банка предвиждаше затворени днес да останат само две от банките, а останалите кредитни институции трябваше да отворят врати за първи път от началото на банковата криза.

Кипър постигна споразумение за 10 млрд. евро спасителен заем от международните кредитори в замяна на тежки загуби за големите влогове в двете главни банки на острова, едната от които трябва да бъде закрита.

Споразумението с Тройката кредитори (ЕС, МВФ и Европейската централна банка) означава, че Кипър ще продължи да получава финансиране за своите банки от ЕЦБ, което на практика предпазва страната от фалит и напускане на еврозоната.

Сделката струваше 12-часови драматични преговори между кипърския президент Никос Анастасиадис, шефовете на трите институции и 17-те финансови министри от еврозоната. Не е необходимо да я одобрява кипърският парламент, защото загубите на спестителите не се налагат чрез данък, а чрез преструктуриране.

Според споразумението втората по големина и най-проблемна банка в Кипър – „Лаики трапеза“ (Народна банка- б.р.), ще бъде закрита, а влоговете в нея ще бъдат разделени на две. Тези под 100 000 евро, за които в ЕС има законова гаранция, ще бъдат преместени в най-голямата банка на острова – „Банк ъф Сайпръс“ (Кипърска банка), а тези над 100 000 евро (общо за над 4 млрд. евро) ще бъдат отделени в т.нар. лоша банка и ще се използват за покриване на загубите. А те идват основно от портфейлите с книжа по гръцкия дълг, голяма част от който бе опростена през 2011 г.

Влоговете над 100 000 евро в Кипърската банка ще бъдат замразени и от тях също ще има удръжки, тъй като тя също подлежи на преструктуриране и поема 9 млрд. евро дълг на Народната банка към ЕЦБ. По думите на председателя на еврогрупата – холандския финансов министър Йерун Дейселблум, в близките дни ще стане ясно каква част от парите си ще загубят големите вложители в двете банки. А кипърски правителствен говорител посочи, че най-вероятно „подстрижката“ ще е над 30%.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти