Днес+ :: Бразилия ще осъди окончателно Гълъбин Боевски до края на годината

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Бразилия ще осъди окончателно Гълъбин Боевски до края на годината

26.03.2013 07.19

Осъденият в Бразилия за трафик на кокаин олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски не може да бъде върнат в България, дори тук да му бъде повдигнато обвинение в престъпление. Това каза пред „Монитор” адвокат Ивайло Дерменджиев, който беше юридически съветник на семейството на спортиста по време на делото срещу него. Боевски в момента излежава присъда от 9 г. и 4 месеца в затвора в Сао Паулу.

Той бе задържан на 24 октомври 2011 г. на летището в бразилския град със 7 кг и 200 грама кокаин, скрити в куфарите му. Боевски пътувал заедно с дъщеря си Сара на връщане от състезание по тенис в Бразилия. Защитата на щангиста не успя да открие фотографа, който според думите му го завел в магазина, откъдето е купил куфарите с пресованата дрога.

Според информация на адвокат Дерменджиев Върховният съд на Бразилия ще се произнесе до края на годината за вината на българина – това може да е през април-май, а може и през есента. Такава информация му дал предишният защитник на Боевски адвокат Леандро Перейра, който бе сменен с друг след осъдителната присъда.

Липсата на договор за правна помощ между България и Бразилия не позволява излежаването на присъдата у нас. „Ако срещу Боевски бъде повдигнато обвинение в страната ни за това, че в помещение, което притежава, е открит публичен дом, това също не може да доведе до екстрадицията му в България – пак по същата причина, че липсва договор за правна помощ. Боевски е в Бразилия вече от година и половина, как ще бъде убедено бразилското правосъдие, че искаме да го разследваме за нещо евентуално извършено по-рано. Каква вина носи собственикът, че в негово отсъствие там е развита незаконна дейност?”, коментира адвокат Дерменджиев. В началото на февруари бе разбит луксозен бардак в столичния хотел „Шератон“, като българската спецпрокуратура продължава разследването по случая.

Според обвинението сводниците са били четирима. Единият от тях е бивш бизнеспартньор на Боевски. Сексклубът имал платежоспособна клиентела и добри доходи – един час платена любов вървяла по 200 евро, с екстри като шампанско, масажи и танци стигала и до 400, а за цяла нощ с жрица на любовта се плащали поне 800 евро. Момичетата били представяни като масажистки, тъй като към клуба имало и масажно студио с джакузи.

Единственият шанс за връщането на осъдения шампион у нас е сключването на двустранно споразумение между Бразилия и България, но според юриста това е малко вероятно. /novini.bg

Днес+