Съветниците на Меркел понижиха рязко прогнозата си за икономическия растеж

1
Добави коментар

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Икономическите съветници на германския канцлер Ангела Меркел днес понижиха рязко прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2013 г., посочвайки като причина рязкото свиване през четвъртото тримесечие на миналата година и слабите перспективи за международната търговия и инвестициите, съобщава Ройтерс.

Съветниците очакват през 2013 г. германската икономика да изпадне в стагнация, нараствайки с едва 0,3% спрямо 0,7% през 2012 г.

През октомври те прогнозираха, че през настоящата година най-голямата европейска икономика ще отчете растеж от 0,8%. Оттогава обаче стана ясно, че икономиката на страната се е свила с 0,6% през последните три месеца на 2012 година.

Външната търговия, която по традиция е основен двигател за растежа, през 2013 г. ще отнеме 0,3 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия.

Освен това съветниците са на мнение, че е малко вероятно инвестициите да имат някакъв значителен принос за растежа през първата половина на годината. Те очакват капиталовите инвестиции да намалеят с 3%.

Понижената прогноза е малко под тази на правителството в Берлин, което очаква растеж от 0,4%.