СтатияДиета за Хора с Кръвна Група АБ

13
Добави коментар
irgnet
irgnet

В днешното забързано ежедневие хората с кръвна група АБ имат голям късмет, защото техният организъм е пригоден най-добре на стреса. Те са изключително жизнеспособни. Нямат много добро храносмилане, но това може да се компенсира, като хапват по-често, но по-малки порции. Трябва да отбягват консервираните и пушените храни, които могат да им причинят заболявания на стомаха поради това, че хората с кръвна група АБ имат ниско ниво на стомашната киселина. За техния организъм са изключително полезни заешкото и агнешкото месо, нетлъстата риба и охлювите – особено за жените. От млечните храни е добре да консумират обработените и подквасените продукти. Яйцата не им вредят. Орехите и фъстъците укрепват и без това добрата им имунна система. Родените с кръвна група АБ трябва да ядат по-често леща, тъй като тя съдържа антиоксиданти. Благоприятни зърнени храни за тях са оризът и овесените ядки. Да избягват да консумират царевичен хляб. Макаронените изделия не са вредни, но трябва да се ограничават. Могат да имат на трапезата си почти всички видове зеленчуци с изключение на чушките и репичките. Чесънът им действа много добре. От плодовете твърде полезни за тях са гроздето, кивито и боровинките. Зеленият чай и кафето влияят изключително добре на всички с кръвна група АБ.

Ако искат да намалят теглото си, трябва да избягват да се хранят с продукти, които съдържат пшеница и царевица, да намалят консумацията на месо и да извадят боба от менюто си. Посочените зърнени и бобови храни потискат и забавят нивото на метаболизма в организма им, а месото не се смила достатъчно добре. Отлага се под формата на мазнини и има токсичен ефект за тънките черва.

Вкусни ястия:

Яхния с лозови листа и ориз Продукти: 20 млади лозови листа, 1 глава лук, 1 морков, 1 чаена чаша ориз, връзка магданоз, черен пипер на вкус, 1/2 чаена чаша олио, 3 чаени чаши хладка вода,
сол. Приготвяне: В сгорещена мазнина се запържват наситненият лук и настърганият морков. Добавят се малко вода. След като леко поомекнат се прибавя оризът и се залива с водата. При набъбването н аориза се добавят измитите и задушени до омекване лозови листа, нарязани на лентички и магданозът, нарязан на ситно. Огънят се намалява, яхнията се разбърква. Готова е щом остане на мазнина. При сервиране се поръсва с черния пипер.

Мусака с тиквички и картофи Продукти: 1кг. картофи, 1 и 1/2 кг. тиквички , 1 глава лук, 2 домата, 1 морков, мазнина, 1/2 глава чесън, 1/2 връзка скълцан копър, сол, червен и черен пипер, 2 яйца, 1 чаша кисело мляко, 1 супена лъжицца брашно. Приготвяне: Тиквичките се нарязват на кръгчета и се запържват леко в мазнина заедно със ситно нарязания лук и настъргания морков. Отделно се запържват обелените и нарязани на кубчета картофи. Всички неща, посочени досега, се смесват и се овкусяват със сол, червен и черен пипер, 1/2 глава счукан чесън и 1/2 връзка скълцан копър. Сместа се поставя в намаслена тавичка и се запича. Приготвя се заливка от 2 разбити яйца, 1 чаша кисело мляко и 1 супена лъжица брашно. Изсипва се върху мусаката и се запича до получаването на червена коричка.

Имамбаялдъ
Измиваме и нарязваме на колелца 4 патладжана. Посоляваме и и оставяме за 1/2 час да се отцеди горчивината им, след това ги запръжваме леко от двете страни. Нарязваме на колелца 3 глави лук, 3 моркова и 5 домата. Изчистваме 1 глава чесън на скилидки и нарязваме на ситно 1 връзка копър. Смесваме всички зеленчуци без патладжаните. В плитка тавичка нареждаме ред пт зеленчуковата смес, ред от патладжаните и така, докато свършат продуктите, като се завършва със сместа. Заливаме с 1 чаена чаша вода и 1 кафейна чашка олио. Готвим на тих огън. Готовото ястие поднасяме охладено, по възможност на веднага, за да попият ароматите в него.