Как да Изберем Паркет

4
Добави коментар
irgnet
irgnet

Когато дойде времето да изберем паркет факторите, с които трябва да се съобразим са твърде много. В тази статия ще се опитаме да разясним по-подробно различните видове паркетни настилки и при различните видове условия кой вид паркет е по-подходящ. Изборът е труден, защото паркета ще се ползва за дълъг период от време, така че обмислете добре вашият избор преди да направите покупката.

Първият фактор при избор на паркет, който обикновено хората вземат в предвид е цената. Това е първата и основна грешка. Паркета се монтира за десетилетия напред и компромиси с цената не би трябвало да има. Тук поговорката „Евтиното излиза по-скъпо” важи с пълна сила. Когато избирате паркета мислете върху това, че ще го ползвате за много дълъг период от време, отделно по-добрият и по-скъп паркет има по-добри изолиращи качества, а да не забравяме и уюта който ще придаде на вашият дом или офис.
Тук е момента да ви запознаем с различните видове паркет, така че да започнете избора си от това с какъв тип паркет бихте искали да се обзаведете:
Видове Паркети

Естествен (Масивен) Паркет – Това е класическият тип паркет, той е напълно естествен продукт с голяма дебелина и отлична изолация. Тъй като е направен от масивен дървен материал естественият паркет е с неограничена продължителност на живота. През няколко години може да се изцикля, след което може да нанесете различен по цвят лак и така да промените изгледа на вашият дом. Естествен паркет се продава както напълно готов – байцван и лакиран, така и в по-суров вид, който след монтирането първо трябва да се байцне и след това лакира. Така процедурата по монтажа се забавя, но пък можете да изберете точният лак за вашият интериор.

Като видове дървесина използвани при направата на естествен паркет най-здравата е тази от Дъб, следвана от Бука, Ясен и Круша. По принцип паркета от Ясен го дават с еднаква твърдост като този направен от Дъб, но истината е че паркета от Ясен е малко по-мек.
Като недостатък на тези паркети ще посочим тяхната цена, която е няколко пъти по-висока отколкото ламинирания паркет и другият голям недостатък е многото време, което се изисква за монтаж на паркета. Монтирането на естествен паркет може да отнеме седмици. Първо той трябва да престои 2-3 седмици в помещението в което ще се монтира, за да се аклиматизира. След това самият монтаж е сложен и трябва да бъде извършен от майстор в тази област.

Вариант на масивните паркети е Трислойният Паркет. Трислойният паркет има три слоя дървесина. Повърхностният слой е изработен от масивна твърда дървесина и е с дебелина от 2,5 до 5мм. Средният пласт обикновено е от иглолистна дървесина разположена напречно горният и долният слой. Това защитава паркетите от изкривяване и промяна в размерите. Недостатък на трислойният паркет е ограниченият брой цикления, които можете да му направите, поради тънкостта на горният масивен слой дървесина. Ламинирани Паркети – В последните години най-използваната подова настилка стана ламинираният паркет. Това е така поради ред причини – ниската цена, лесният монтаж, който може да се извърши от всеки поне малко запознат и бързото монтиране върху почти всякакви подове. Можете да монтирате ламинираният паркет директно върху бетонения под като се подлага специална синтетична подложка, но ламиниран паркет може да се постави и върху балатуми, мокети и дори върху естествен паркет. Демонтажа е дори по-лесен от монтажа, сам човек може за няколко минути да демонтира ламината в средно голяма стая.
Недостатъка на този вид паркети е че трайността им не е голяма – средно от 3 до 6 години, в зависимост от класа на ламината и в колко натоварени помещения се ползва. Това е факторът, който трябва да вземем в предвид при покупката на ламинат – на какво натоварване ще е подложен паркетът. Обикновено за офиси се избират по-здрави подови настилки издържащи на по-голямо натоварване. Но не е грешка и за вашият дом да изберете паркет с по-висока издръжливост. Това зависи и от самата дебелина на паркета. Най-евтините са ламинатите с 6мм дебелина, но те са лесно износими. Препоръчваме ви ламиниран паркет с дебелина от 7мм, а най-добре да е 8мм, но те са малко по-скъпи.
Повече съвети и информация относно ламинираните паркети можете да прочетете в тази статия.
При покупката на ламиниран паркет трябва да предвидите фира от 7-10%, когато се поставя в правилно правоъгълно помещение и 12-15% фира, когато помещението не е правоъгълник или има криви стени.