Наско Панайотов пред БЛИЦ: 590 кг кокаин са намерени на яхтата на Вовата!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

590 кг кокаин са открити на яхтата на ветроходеца Владимир Христов-Вовата! Новината съобщи ексклузивно за БЛИЦ известният софийски тарикат Атанас Панайотов, който живее в Испания и е добре запознат с преживелиците на ъндърграунд представителите ни на Иберийския полуостров. На 9 март БЛИЦ първи разкри, че Вовата, сочен като съратник на Евелин Банев-Брендо, е закопчан от властите в Сотогранде. – Наско, излезе ли вярно, че в Сотогранде е заловен Владимир Христов – Вовата с наркотици. Какво ще добавиш по случая?
– Наистина са намерени 590 кг кокаин на яхтата. Явно печалбата го е поблазнила, защото той е богат и върти сериозен бизнес със скрап (стари кораби), изнася камиони за Близкия Изток, търгува с недвижими имоти. Самият той е милионер, притежава множество, къщи, апартаменти, терени, замък дори! За такова голямо количество и то не хашиш, а кокаин ще отнесе не по-малко от три петилетки…

– Колко е щял да спечели от този превоз?
– В Латинска Америка няма вече големи картели, каквито бяха от Меделин или Кали. Сега действат около 1000 малки групировки, които са пръснати от Мексико до Аржентина. В Мексико и Бразилия са по-големи и по-мощни, в останалите страни като Колумбия, Венесуела или Боливия са по-дребните, но всички те оперират мащабно и въртят големи пари.
Владик, както му викам аз, е бил само транспортьор. Стоката е хвърлена от преминаващ кораб и той я е изтеглил на борда, след което я каширал в тайници. Това са мои предположения, но като единственият български писател, който пише на тази тематика, съм убеден, че е точно така! За такова количество на капитана се плащат до 1 000 000 долара! Само че Владик е капитанът и със сигурност се е договорил на процент.
Не напразно яхтсмените го наричат Хитрата сврака. Процентите са от 25 до 40. Понякога стигат и до 60. Ако той се е договорил на 30, то при продаваемост на кокаина от 32 000 до 34 000 евро за килограм, ще спечели около 5-6 милиона евро. Хич не е лошо за еднодневен воаяж…

– А кой е вторият арестуван?
– Сърбин. Но, ако ви разкажа цялата история, никой няма да си купи книгата ми “Кокаин 5”, която смятам да издам до края на годината. Не е бил синът му, защото онзи ден го гледах как пред къщата разиграва сцени от ареста на баща си пред някой, който беше се загърнал и скрил в яке с качулка. Учуден съм, първо че Владик се занимава с кокаин, след като има достатъчно пари, макар че 6 000 000 евро на никого не са му излишни. С тях може човек да си купи 6 прекрасни вили на най-престижни места по цялата Коста дел сол. Джордж Клуни скоро си купи голяма вила за 4 милиона евро. Абе, имам само съседи от сой! И второ защо куките тук две седмици покриват случая. Все още в местната преса няма нищо. Надявам се тази седмица да пишат вече. Явно като голяма риба е бил следен много дълго време, още се работи по случая и го запазват в тайна, за да не се “бие камбана” и да могат да разберат къде има кашета и най-вече имоти и банкови авоари. Обискът на яхтата и къщата продължи цели 3 дни! От друга страна пък яхтата си стои още пред тях, а когато има открит наркотик, веднага я взимат. Тепърва ще се разбере точно какво се е случило.

– Ти не може да не знаеш, бяхте прекалено близки?
– За да не се повтарям и потретвам, аз и да знам няма да кажа! Не съм доносник нито шпионин и затова ме уважават навсякъде. Изказвам предположения. На мен ченгетата не идват да ми докладват. Разказвам това, което видя или чуя и за вас информацията е от първа ръка! А и напоследък отношенията ни охладняха доста. Винаги съм го уважавал, че е смел. Сам излиза с яхтата в най-бурното море. Обиколил е земното кълбо с бременната си жена на борда, която ражда в Таити. Затова синът му се казва Виритуа. Много свястно момче. Но Владик е егоист, изключително стиснат и злопаметен, а най-вече отмъстителен. Иска да е на всеки началник, дори и като съдружник пак иска той да е босът. Затова и се скарахме. Но не е нито удобно, нито почтено в този момент да говоря лошо за него. Загазил е здравата, а аз не искам българи да са лошото лице на България в чужбина. Дано излезе чист от тази каша, защото иначе го чакат много години затвор…

– Какво става с Костариканеца?
– Росен ли? Скрил се е като мишка. Стои си у тях, никъде не излиза и с никого не се вижда. Той е най-вярното куче на Владик, дето се вика „сол ташак”, но отношенията им напоследък бяха много обтегнати. Заради пари. Също ме учудва, че не е задържан, но сигурно и това ще стане, ако има пряко участие в далаверите на Владимир Христов.
Снощи, докато разхождах кучето и наблюдавах къщата отсреща през канала, видях как един субект в тъмни дрехи, яке с качулка и може би дори с маска (беше много тъмно и дъждовно и видимостта беше слаба), с щанга в ръце, разби външната врата на терасата и се шмугна в къщата. Престоя около 5 минути и изчезна.

– Ти не се ли обади на охраната или полицията?
– Не, не съм. И защо да викам? Този, който влезе, не използва фенерче, което ме наведе на мисълта, че познава много добре къщата. Знае къде и за какво е влязъл.
Навярно, макар че обискът продължи три дни и три нощи, не са открили неща, които е трябвало да бъдат изнесени от там… Аз може и да не съм в добри отношение с Владик, но не съм мръсник, нито злопаметен и отмъстителен като него. Всеки си носи кръста. Така че този субект в тъмнината не е обикновен крадец, а изпратен да спаси нещо, което куките не са намерили…

– Да не е дело на Костариканеца щом е толкова навътре в играта?
– Не мога да кажа кой е, защото в тъмнината не се виждаше, а и да се злепоставя невинен човек не е редно, а и затова си има полиция. Да си разследват, защото те чакат само на доносници и някой друг да им свърши работата.

– Много неща те учудват, а това че са намерени 590 кг, а не 600, не те ли учуди, защо не е кръгла цифрата?
– Това изобщо ни най-малко не ме учуди. Ако речем, при ареста са участвали 10 ченгета, то те са си каширали 10 кг. за тях и са си ги делнали. Затова цифрата не е кръгла. /БЛИЦ