Йордан Камджалов дирижира Софийската филхармония

12
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

На 28 март 2013, от 19.00 часа в зала „България” предстои концерт на Софийската филхармония с диригента Йордан Камджалов. В програмата ще звучат музикалните швдьоври „Токата” от Димитър Ненов, Концерт за пиано и оркестър № 2 в Ла мажор от Ференц Лист и „Картини от една изложба” от Модест Мусоргски. Солист е Иван Павлов, пиано.

Йордан Камджалов гостува за трети път на Софийската филхармония. В края на 2011 г. заедно представиха оперни арии от Прокофиев, Моцарт, Делиб и Офенбах, както и Симфония №5 от П. И. Чайковски. Миналата година заедно с оркестъра и хора на филхаипонията, талантливият диригент поднесе на столичната публика Малеровата Втора симфония. Йордан Камджалов е генерален музикален директор и главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и двата фестивала „Heidelberg Schloss Festival” и „Winter Barock Festival Schwetzingen” на град Хайделберг, Германия.
Критиците високо оценяват неговия „благороден маниер” („The Guardian”), музикалната му прецизност и начина, по който очарова оркестъра. Диригент с широки музикални интереси и познания, той дирижира с еднаква лекота оркестър, хор или камерен ансамбъл, интерпретирайки творби от най-ранна до най-съвременна музика в своя богат репертоар. Носител е на редица награди от международни конкурси за диригенти, между които Първа награда на „Jorma Panula” (2009) и Трета награда на „Густава Малер” (2010). Определен е за „Най-добър диригент на годината” от Deutschlandradio през 2010, а слушателите на предаването Алегро Виваче го определиха за „Музикант на годината 2011”.

Младият Иван Павлов, изучава пиано при г-жа Стефка Матанова, а след приема му в НМА “Проф. Панчо Владигеров” продължава своето обучение в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова и гл. ас. д-р Илия Чернаев. В момента е в последния курс на магистърската програма.
Участвал е в майсторските класове на д-р Анжела Тошева, проф.Тамара Падубная, проф. Пламена Мангова, проф. Айнар Стеен-Ньокленберг, проф. Готлиб Уолиш, проф. Паул Бадура – Шкода. Носител е на престижни награди от наши и международни конкурси. Сред тях са І награда на Академичен клавирен конкурс, посветен на Йозеф Хайдн и Панчо Владигеров (2009) и І награда на Академичен клавирен конкурс, посветен на Фридерик Шопен и Роберт Шуман (2010), а през 2012 в Сан Даниеле, Италия спечелва Наградата на публиката за концертно изпълнение на Соната № 7 oт Прокофиев.

Билети за концерта можете да намерите на билетната каса на Софийската филхармония, както и в Билетен център НДК.

Към статията няма коментари. Напишете първия.