След 17 години върнаха личните вещи на баба Ванга

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Снимка: Архив

Държавата повери на община Петрич личните вещи на баба Ванга, съхранявани в дома й в местността Рупите в продължение на 17 години, съобщи БГНЕС. Това означава, че къщата на пророчицата е отворена за посетители. Тя става част от манастирския комплекс под планината Кожух. 

Областният управител Костадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич е предал по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. Присъствал е и представител на фондация „Ванга“.

„Предаването стана възможно след подписа на ексфинансовия министър Симеон Дянков, който преди няколко месеца бил на частно посещение в къщата в Рупите и музея на баба Ванга в Петрич“, заяви областният управител.

Приживе петричката пророчица завеща цялото си имущество на държавата. Но къщата в Рупите, в която тя приемаше нуждаещите се от съветите й посетители от целия свят, остана собственост на фондацията. На къщата е правен само един ремонт на покрива, а сега след като вещите й станаха собственост на общината, тя възнамерява да отвори дома за посетителите на комплекса.

Някои от личните й вещи по преценка на общинските власти може да бъдат изложени в музея й в Петрич.

В района се намира храмът „Света Петка“, а преди мостчето, водещо към храма, е откритата преди 2 години бронзова статуя на пророчицата по повод 100-годишнината от рождението й.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти