Как да разделите финансите при развода?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Разделянето на активи често е най-сложната част в един развод и може да създаде силно напрежение.

 

Проверете финансовата си състояние

Най-важното нещо, което трябва да направите, след като решите да се развеждате, е да прегледате внима­телно финансовото си състояние. На­правете си бюджет. Ако брачният ви партньор отговаря за семейните финан­си, проверете състоянието на всички об­щи банкови сметки и дали плащанията по общата ипотека са навреме.

Колкото повече неща можете да про­верите сами, толкова по-добре. Тъй като характерът на бракоразводния процес зависи от съвместното разкриване на финансовото състояние, не изхвърляй­те нищо, свързано с този въпрос – запа­зете банковите извлечения и т. н. За ад­воката ви е важно да е наясно с всички подробности.

Бъдете честни относно финансите си

Разделянето на активи и уреждането на бъдещи финансови споразумения често е най-сложната част в един развод и може да създаде силно напрежение. Активите включват спестявания и инвестиции, семейния дом и личната соб­ственост. Сега законът позволява пенси­онните спестявания да се разделят при бракоразводно споразумение, макар то­ва невинаги да важи. Двамата можете да се съгласите на споразумение тип „чис­та делба“ вместо продължителни изплащания за издръжка. За децата обаче трябва да има споразумение за издръж­ката им. Важно е да запомните, че ако не можете да се споразумеете, съдът ще реши вместо вас – и ще платите повече съдебни такси, а ще изпитате по-голяма несигурност. Адвокатът ви може да даде съвет кое е справедлива делба, да пред­ложи как да се постигне и да състави ред за нея, който ще бъде признат и на­ложен от съда.

Или адвокатът, или съдът трябва да знаят колко печели всеки от вас, кой какво притежава, за да могат активите да се разделят честно и да се оценят бъ­дещите финансови нужди – особено ако имате деца. Ако и двамата не споделите информацията свободно, адвокатите ви ще прекарат месеци в опит да съберат нужните данни, като през това време ще натрупат отработени часове към сметката ви. По-добре е за вас и парт­ньора ви да седнете заедно като зрели хора и да свършите работата за ден-два. И двамата ще спечелите, емоционално и финансово, от споделянето на инфор­мацията, която така или иначе ще изле­зе наяве.