Бременност и упражнения | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето…

29
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Редовните физически активности са източник на много ползи за здравето и социалното положение на бъдещата майка, като също така помагат за справянето с някой симптоми на бременността. Освен ако нямате някакви оплаквания, напълно възможно е да се наслаждавате на любимите си спортове и упражнения, разбира се до определна степен, по време на почти цялата ви бременност. Не забравяйте, че е необходимо да се консултирате с вашият наблюдаващ лекар, физиотерапевт или медицински специалист преди да започнете каквато и да е било нова програма с упражнения.

Някои предложения за физически дейности по време на бременност включват ходене, плуване или класове с инструктори, като йога или Тай чи тазови упражнения, които са също много важни преди, по време и след бременност.

Първата стъпка е да се консултирате с наблюдаващият ви лекар, за да се уверите, че вашите рутинни упражнения няма да навредят на вас или недореното ви бебе. Може да се наложи да промените вече съществуващата ви програма с упражнения или да си изберете някоя нова по-подходяща, ако преди зачеването сте водили заседнал начин на живот.

Ползи от физическата активност по време на бременност

Упражненията по време на бременност носят много физически и емоционални ползи на бъдещата майка. Физическите упражнения, също така могат да помогнат в справянето с някой симптоми на бременността, като вие ще започнете да се чувствате по-добре, като знаете, че правите нещо, което е добро и полезно за вас и бебето ви.

Някои от ползите от редовните упражнения по време на бременност включват:

Повече енергия
Силни мускули на гърба, които могат да помогнат за справяне с болките в гърба и опъването,  когато корема расте.
Подобряване на стойката
Намаляване на стреса
Подобряване на съня и справяне с безсънието
Подготовка на физическята форма за раждане
По-бързо възстановяване след раждане
По-бързо възвръщане на фигурата и килограмите от преди бременността
Повишават способността на бъдещите майки да се справят с физическите изисквания на майчинството

Предложения за физически активности, спорт и упражнения по време на браменност:

Някои дейности са безопастни за практикуване от бременната жена в умерени количества, ако тя ги е практикувала и преди това. Например:

Бягане
Упражнения за сила

Неща който трябва да запомните

Упражненията по време на бременност нося много физически и емоционални ползи. Принципно упражненията по време на бременност се насърчават, но ако все пак има възможност да почувствате, че за вас не са подходящи.
Говорете с вашият наблюдаващ лекар, за да се уверите че рутинните упражнения няма да навредят на вас или нероденото ви бебе.
Всяко заболяване или усложнение на бременността трябва да бъде напълно оценено и обсъдено с Вашия лекар преди започване или продължаване на упражненията от програмата.